VIŠE OD ŠEST POSTO STRAIJIH ĐAKA U RS KORISTILO DROGU

U Republici Srpskoj je, prema ranijim istraživanjima, oko šest odsto učeničke populacije u uzrastu od 15 godina koristilo psihoativne suspstance, izjavio je danas predsjednik Komisije Vlade RS za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga Milan Latinović.

“U odnosu na evropske procente nije visoko, ali je jako zabrinjavajuće”, izjavio je Latinović novinarima u Banjaluci povodom Mjeseca borbe protiv bolesti zavisnosti, koji se svake godine obilježava od 15. novembra do 15. decembra.

Prema njegovim riječima, u prošloj godini je u Republici Srpskoj od zavisnosti liječeno 608 osoba – 550 muškaraca i 58 žena, od kojih čak 402 pripada heroinskim zavisnicima, a zatim slijedi 206 zavisnika od marihuane.

Latinović je naveo i podatke Evropskog centra za monitoring droge iz Lisabona, prema kojima oko 84 miliona lica u Evropi koristi psihoaktivne sustance, od kojih 24 miliona koriste kanabis, a 3,5 miliona kokain.

“Njih 30 odsto se liječi u zdravstvenim sistemima ili rehabilitacionim centrima”, dodao je Latinović.

On je naveo i da je u okviru mjeseca borbe protiv zavisnosti juče održan seminar “Sistemski odgovor na bolesti zavisnosti”, čija je jedna od preporuka da se do 2030. godine izradi nova strategija za suzbijanje zloupotrebe droge i psihoaktivnih supstanci.

Stručni savjetnik direktora Policije Republike Srpske Ilija Plavša rekao je da preko BiH idu krijumčarski kanali marihuane, što su potvrdile i mnogobrojne pljenidbe koje je sprovelo Ministarstvo unutrašnjih poslova RS.

Plavša je naveo da je najraširenija upotreba marihuane, dok se na drugom mjestu nalaze razne psihoaktivne supstance, dok je u fazi stagnacije ilegalna trgovina heroinom.

Policija prati i trendove novih psihoaktivnih supstanci, tako da je MUP u saradnji sa vladinom Komisijom za suzbijanje zloupotreba opojnih droga pokrenuo niz inicijativa prema mjerodavnim tijelima u BiH da one budu uvrštene na listu droge.