VLADA NJEMAČKE-U TEŠNJU ISTALIRANA LINIJA ZA PROIZVODNJU „POGAČA“

Njemačka vlada pomaže bh. pčelarima

 

                U TEŠNJU ISTALIRANA LINIJA ZA PROIZVODNJU „POGAČA“

 

U okviru projekta usmjerenog ka poboljšanju stanja biodiverziteta, uz podršku Njemačkog ministarstva za saradnju i razvoj, u četiri bh. općine se realiziraju projekti podrške održivom razvoju pčelrastva. U Tešnju je, uz finansijsku potporu za 20 pčelara, u okviru projekta, instalirana i linija za proizvodnju hrane za pčele.

U  liniju za proizvodnju hrane za pčele, medju pčelarima poznatije kao „pogača“, uloženo je 21.000 maraka. U sufinansiranju su sudjelovali Općina i Udruženje pčelara. Kada je riječ o zdravlju pčela ovo je za tešanjske pčelare veliki uspjeh.

-Upravo tako jer se radi o kontrolisanoj hrani za pčele. Više nećemo da sumjamo u ono šta kupujemo. Mi ćemo sada tačno znati šta dajemo na našoj općini našim pčelama. To je veoma važno-ističe predsjednik Udruženja pčelara „Pčela“ iz Tešnja Mahmo Husibegović.

Novu liniju u upotrebu je pustio općinski načelnik Suad Huskić.

-Uspješno saradjujemo sa udruženjem pčelara ovdje u Tešnju. Imali smo niz sajmova i niz drugih korisnih projekata. Pčelarstvo i proizvodnju meda smo uvrstili kao oblik kojem pružamo podršku kroz poljoprivredne podsticaje-kazao je Huskić.

Projekt, vrijedan više od 320.000 eura,  se, uz podršku Njemačkog ministarstva za saradnju i razvoj, uz Tešanj realizira i u Livnu, Ljubinju i Milićima. Implementiraju ga njemačka organizacija HELP i domaći NODAS.

-20 pčelara je podržano u ovom prvom krugu sa grantovima nešto manjim od 3.000 eura. Mi planiramo još, pošto smo uspjeli kroz tendersku proceduru uštedjeti nešto novca, bez obzira što je takvo stanje trenutno na tržištu, prevrtljivo i teško, da podržimo još nekoliko pčelara na području Općine Tešanj-pojašnjava projekt menadžer ispred organizacije „Nodas“  Šemsudin  Maljević.

Trenutno se u ovom malom pogonu proizvode „pogače“ samo za tešanjske pčelare koji ne isključuju mogućnost da u dogledno vrijeme prošire kapacitete i počnu  proizvodnju za šire tržište.  Afirmativa.ba