VLADA USVOJILA PROGRAM HPV IMUNIZACIJE NA PODRUČJU ZDK

Vlada Zeničko-dobojskog kantona na prijedlog ministrice zdravstva dr. Tanje Radoš Kosić na svojoj 24. sjednici usvojila je Program HPV imunizacije na području ZDK-a.

Navedenim programom predviđena je nabavka 200 vakcina protiv HPV virusa, za što će Ministarstvo zdravstva ZDK u 2023. godini izdvojiti sredstva u iznosu od 100.000 KM. Vakcina se daje u dvije doze, a planiranom nabavkom biti će obuhvaćeno ukupno 100 djevojčica sa područja ZDK koje su ciljna dobna skupina.

– Ulaganje u prevenciju HPV infekcija putem vakcinacije dugoročno će smanjiti troškove liječenja povezanih sa rakom grlića maternice i drugim oblicima bolesti koje može izazvati HPV. Ovo ministarstvo će u skladu sa programom HPV imunizacije na području ZDK i u narednoj godini planirati sredstva u proračunu, a shodno zainteresiranosti populacije moguća su i povećanja proračunskih sredstava za ovu namjenu – rekla je ministrica Radoš-Kosić.

Zavod za javno zdravstvo FBiH također trenutno na području Federacije BiH, provodi Pilot program imunizacije protiv HPV infekcije u 2022/23 godini. Program se provodi na području Sarajevskog, Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Ministarstvo zdravstva ZDK provodi aktivnosti na podizanju svijesti javnosti o značaju same vakcine i benefitima koje ona donosi. Kampanja je već započela izradom i distribucijom zdravstveno-promotivnog materijala na temu HPV vakcinacije.