VOJIN MIJATOVIĆ KANDIDAT ZA ČLANA PREDSJEDNIŠTVA IZ REDA SRPSKOG NARODA ?

Gotovo je potpuno izvijesno da će Vojin Miajtović, aktuelni potpredsjednik SDP-a BiH, na predstojećim općim izborima,  biti kandidat  ove stranke za člana Predsjedništva BiH iz reda sprskog naroda. On će ovdje na megdan kandidatu SNSD-a i strankama okupljenim oko njega i,  vjerovatno kandidatu   udružene opozicije predvodjene SDS-om.  Iako od Mijatovića zvaničnu potvrdu nismo dobili, čini se da nismo daleko od istine. Uostalom, iz razgovora koji slijedi, procijenite sami.

“Pa, vidjećemo. Postoje neke špekulacije oko toga. Ja sam zagovornik priče da gradjanske snage u BiH, a to su SDP, DF i Naša stranka, su davno trebali imati sva tri kandidata za člana Predsjedništva. I danas stojim na tom fonu. A, kada je u pitanju RS i član Predsjedništva koji dolazi iz RS mislim da je došlo vrijeme da sve probosanskohercegovačke  stranke trebaju imati svog kandidata. Vi znate da ti glasovi odu jednom od ova dva kandidata isključivo jednonacionalna srpska bloka. Ja mislim da oni više nisu zaslužili tu podršku i da se mi u RS moramo legitimisati koliko ima Bosanaca i Hercegovaca, a to je najbolje kroz inokosnu kandidaturu za inokosnu pooziciju.

Vidjećemo, ima još vremena za to. Postoje neki opravdani razlozi da se to dogodiiI oni su ideološki i suštinski, a nemam problem sa odgovornošću da stanem u utrku za tu poziciju, ali to će biti odluka SDP-a, onda i “Pokreta za drržavu” jer zajedno nastupamo.”

Afirmativa.ba; “Gospodine Mijatoviću, trenutno, barem kada je riječ o ovom, kako kažete bh. bloku u RS, čini se da se ne nazire politička opcija, ali ni neko konkretno ime osim vašeg kada je riječ o poziciji člana Predsjedništva BiH  iz reda srpskog naroda. Čini se da je posve jasno da ćete se kandidirati?

“Pa, to je doboro i loše. Loše je kada se sve svede na jednog čovjeka, a dobro je da prvi puta imamo mogućnost da tako nešto uradimo. Mene raduje da sve više gradjana srpske nacionalnosti u RS pristupa SDP-u  kao gradjanskoj opciji  i onda ćemo za naredne izbore imati mnogo veći izbor  i razgovarati o najboljim kandidatima. Imamo još vremena za to, ali je jako bitno da smo svjesni neophodnosti za takvo nešto i da postoji jedan kvalitetan dogovor i saradnja u okviru “Pokreta za državu” i da će to biti zajednički projekat ukoliko se dogodi-zaključuje Mijatović.

Upućenima je jasno je da je stvar gotova i da će, uz aminovanje matične stranke, Mijatović biti podržan od svih stranaka u okviru “Pokreta za državu”. Potvrda će, uvjereni smo, stići veoma brzo. Afirmativa.ba.