VUČIĆ PORUČUJE BIH POLITIČARIMA: ŠTA HOĆETE OD MENE?

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić danas je održao na konferenciji za medije.

Osim što je govorio o odnosima Srbije i Kosova, osvrnuo se i na posljednje izjave predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika.

Podsjetimo, Dodik je kazao kako RS i Srbije će jednog dana biti jedna državi.

“Niko nas neće spriječiti u tome jer je to naše pravo i naša istorija. Prošli vijek je vijek srpskog stradanja, a ovaj je vijek srpskog ujedinjenja”, rekao je Dodik.

Ovo je izazvalo mnogobrojne rekacije političara iz BiH. Mnogi od njih su prokomentirali i reakciju Vučića na Dodikove izjave.

Na konferenciji za novinare Vučića su pitali prokomentira izjave člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića, kao i federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare jer nije ništa prokomentirao nove izjave Milorada Dodika, Vučić je kazao kako se trudio da izbjegava tu temu.

“Obojica su me napali i iz dva razloga su to uradili. Prva stvar je da bi mogli da objasne Bošnjacima u BiH da im je RS problem, ali da postoji mnogo veći problem, to je Srbija. Uvijek im je lakše tako da opravdaju. Šta sam ja rekao protiv BiH i njenog integriteta? Ništa. Nikada nisam rekao ništa ni u prethodnih 10 godina. Ali, ako ubacite Vučića onda je to malo jače, ozbiljnije itd”, kazao je Vučić.

Potom je dodao kako ni ne zna ko je Aljoša Čampara, a onda se osvrnuo na Denisa Bećirovića.

“Ovaj prvi bolje da vam ne pokazujem šta u svojim knjigama piše o Srbiji. Obratite pažnju na jednu stvar. Koliko su puta govorili da se Srbija miješa u njihove unutrašnje poslove. I kada ništa nismo radili. Sada traže da se miješam u unutrašnje poslove. Ček, bre hoćete li da se miješam ili ne? Šta hoćete od mene? Ne znate ni sami. Svi znate da sam upravu. Jeste li vi ludi da mislite da je moj posao da opominjem neko šta će da govori, šta ne. Na sve vaše gluposti koje izgovarate, ćutim kao zaliven kako bi očuvao regionalnu stabilnost. Samo me obavijestite naredni put hoćete li da se miješam ili ne. Kada doneste tu odluku, onda sam spreman da to poštujem”, kazao je Vučić.

Između ostalog, kazao je kako Srbija ima prema BiH najbolji mogući odnos.

“Istrpit ćemo to što njihovo rukovodstvo želi da ima loše odnose sa nama. Mi želimo najbolje moguće odnose. Zamislite da ja njih pitam kakvo vas nije sramota da puštate sve te laži kako sam snajperom gađao po Sarajevu. To deset godina lažete svaki dan. Kako vas nije bre sramota da lažete svaki dan? Samo recite da hoćete loše odnose. Mi želimo najbolje moguće odnose, ali ako nećete, ne morate. Možete da izmišljate o meni šta hoćete, ali samo se dogovroite hoćete li da se miješam ili ne”, kazao je Vučić.

Između ostalog, Vučić je govorio o odnosu na Kosovu i to samo dan nakon izbora koji su održani. Između ostalog, uputio je niz kritika na rad Evropske unije.

 

(Vijesti.ba)