ZA 15 PORODICA RASELJENIH TRAJNO RIJEŠENO STAMBENO PITANJE

Za ukupno 15 porodica raseljenih lica i povratnika u općini Istočno Novo Sarajevo trajno je riješeno stambeno pitanje useljavanjem u novu zgradu izgrađenu kroz Državni projekat stambenog zbrinjavanja u okviru Regionalnog stambenog programa (DPSZ/RSP) u Bosni i Hercegovini.

Uručenju ključeva danas je prisustvovao i Sevlid Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Zahvaljujući Regionalnom stambenom programu (RSP) čija vrijednost u Bosni i Hercegovini iznosi oko 123 miliona KM (od čega se 113 miliona KM odnosi na donacije, a iznos od 10 miliona KM je nacionalna kontribucija) osigurano je stambeno zbrinjavanje za oko 2.800 porodica, sveukupno oko 10.000 najugroženijih izbjeglica, raseljenih lica i povratnika.

Izgrađeno je oko 1.900 porodičnih kuća (1.110 u RS, 740 u FBiH i 16 u BD), te 890 stanova u višestambenim zgradama (399 u RS, 475 u Federaciji BiH i 16 u Brčko Distriktu BiH).

Za finansiranje stambenih projekata i podršku u provođenju programa u četiri partnerske zemlje regiona, donatori RSP-a su izdvojili 287 miliona eura.

“Koristim ovu priliku još jednom da se u ime Bosne i Hercegovine zahvalim donatorima na čelu sa Evropskom unijom koja je najveći donator sa učešćem od preko 80% osiguranih sredstava, ali isto tako i Sjedinjenim Američkim Državama, Njemačkoj, Norveškoj, Švicarskoj, Italiji, Danskoj, Turskoj, te nekolicini ostalih zemalja donatora”, kazao je ministar Hurtić.

Zahvalio se i UNHCR-u, OSCE-u, CEB-u, te naravno entitetskim jedinicama za implementaciju i lokalnim zajednicama na njihovom učešću, ali i svima koji su marljivo radili na veoma zahtjevnoj implementaciji ovog kompleksnog višegodišnjeg državnog programa, koji je implementiran kroz šest pod-projekata u više od 100 općina i gradova širom Bosne i Hercegovine.

“Danas useljavamo posljednju od 20 zgrada izgrađnih u 13 općina RS. Za ovaj objekat izgrađen po visokim standardima savremene stanogradnje, donatori RSP-a izdvojili su oko 1 milion KM. Sa doprinosom u vrijednosti od 226.000 KM koji je osigurala lokalna zajednica kroz dodjelu infrastrukturno opremljenog zemljišta, plaćanje priključaka, raznih taksi i sl., te PDV-om kojeg je RSP oslobođen, investiciona vrijednost ove zgrade penje se na oko 1,4 miliona KM, dok je tržišna vrijednost znatno veća, jer su u posljednje vrijeme troškovi građevinskog materijala i radne snage značajno porasli”, zaključio je ministar Hurtić.

 

(Vijesti.ba)