ZA DANAŠNJI PRIJEDLOG ZA RUČAK DONOSIMO ZANIMLJIV RECEPT OD DOMAĆICA IZ OKC BOSNA ART IZ STJEPAN POLJA – PREDLAŽU „STJEPANSKI ĆEVAP“

 

U nastavku pogledajte njegovu pripremu:

 

SASTOJCI:

 

1 kg brašna

1 supena kašika soli

500 ml vode

1 kg goveđeg mesa

2-3 glavice crvenog luka

Začini ( vegeta, biber)

PRIPREMA:

 

Skuhati pogaču od brašna sa vodom i kašikom soli, kada se ispeče i ohladi pogaču sitno isjeći na tanke liske ( najbolje je pogaču skuhati prije na dan ili dva od same pripreme kako bi bilo lakše isjeći). Isječenu pogaču  isušiti u rerni na laganoj temperaturi dok ne budu dovoljno tvrde da bi mogle popiti temeljac od mesa).

 

Skuhati meso sa 2 l vode i začinima( dobro je ubaciti goveđu koljenicu kako  bi temeljac u kojem se meso kuha bio masniji i samim tim bolji za zaljevanje pripremljenih kora).

 

Luk sitno isjeckati i ispržiti na ulju.

Pripremljene korice staviti u tepsiju da se zagriju i prliti sa uzavrelim temeljcem od kuhanog mesa, zatim posuti uprženim crvenim lukom a zatim isjeckanim skuhanim mesom. Prekriti sa tepsijom ili alu folijom kako bi odstojalo pola sata ili sat da bi  kore popile svu vodu od kuhanog mesa i dovoljno omekšale.