ZA DANAŠNJI PRIJEDLOG ZA RUČAK DONOSIMO ZANIMLJIV RECEPT OD DOMAĆICA IZ OKC BOSNA ART IZ STJEPAN POLJA – PREDLAŽU „STJEPANSKI ĆEVAP“
U nastavku pogledajte njegovu pripremu:
SASTOJCI:
1 kg brašna
1 supena kašika soli
500 ml vode
1 kg goveđeg mesa
2-3 glavice crvenog luka
Začini ( vegeta, biber)
PRIPREMA:
Skuhati pogaču od brašna sa vodom i kašikom soli, kada se ispeče i ohladi pogaču sitno isjeći na tanke liske ( najbolje je pogaču skuhati prije na dan ili dva od same pripreme kako bi bilo lakše isjeći). Isječenu pogaču isušiti u rerni na laganoj temperaturi dok ne budu dovoljno tvrde da bi mogle popiti temeljac od mesa).
Skuhati meso sa 2 l vode i začinima( dobro je ubaciti goveđu koljenicu kako bi temeljac u kojem se meso kuha bio masniji i samim tim bolji za zaljevanje pripremljenih kora).
Luk sitno isjeckati i ispržiti na ulju.
Pripremljene korice staviti u tepsiju da se zagriju i prliti sa uzavrelim temeljcem od kuhanog mesa, zatim posuti uprženim crvenim lukom a zatim isjeckanim skuhanim mesom. Prekriti sa tepsijom ili alu folijom kako bi odstojalo pola sata ili sat da bi kore popile svu vodu od kuhanog mesa i dovoljno omekšale.