ZA PROJEKAT SPOMENIKA PRIRODE “TAJAN” IZDVOJENO 500,OOO MARAKA

Federalna ministrica okoliša i turizma dr. Edita Đapo i direktor Šumsko-privrednog društva Zeničko-dobojskog kantona Jasmin Devedžić potpisali su danas ugovor kojim će iz budžeta Federacije BiH biti izdvojeno 500.000 KM za „Park prirode Zavidovići – Tajan i Kamenica“ u iznosu od 500.000. Novac će biti izdvojen za unapređenje funkcioniranja zaštićenog područja Spomenik prirode „Tajan“.

Kako je naglasila ministrica Đapo, sredstva za Spomenik prirode „Tajan“ izdvojena su nakon što je Parlament Federacije BiH usvojio amandman na Budžet FBiH za 2023. godinu, kojim je predviđen i kapitalni transfer za „Tajan“

– Zadovoljni smo činjenicom da možemo pomoći rad ovog Spomenika prirode. Zbog toga sam zahvalna zastupnicima koji su glasali za ovaj prijedlog. Sredstva će biti utrošena za kapitalne projekte čijom realizacijom će sigurno biti poboljšani uvjeti rada i boravka u ovom prekrasnom dijelu naše domovine – rekla je Đapo.

Direktor Devedžić rekao je da će dodijeljena sredstva biti utrošena u projektne aktivnosti koje će doprinijeti unapređenju putne infrastrukture i pristupu prirodnim ljepotama ovog područja, ali u svrhu njene zaštite.

– Novac koji smo dobili mnogo će nam pomoći. Sredstva će biti uložena u rekonstrukciju mostova na putu prema jezeru Mašica, kao i uređenje prostora oko jezera, sanaciju puteva, postavljanje videonadzora… – naglasio je Devedžić ističući da će dijelom dobivenih sredstava finansirati i izradu novog plana upravljanja zaštićenim spomenikom prirode „Tajan“.

Spomenik prirode „Tajan“ uspostavljen je 2008. godine i nalazi se na području Zeničko – dobojskog kantona i posluje u sastavu JP ŠPD Zeničko – dobojskog kantona. Obuhvata područje od 4.948 hektara i obiluje bogatim prirodnim naslijeđem.