ZAKON O USKLAĐIVANJU PENZIJA OSBIH BI SVE DESTABLIZIRAO

Direktor Federalnog zavoda PIO Zijad Krnjić rekao je da bi primjena Zakona o vanrednom usklađivanju penzija ostvarenih po Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH destabilizirala isplatu penzija drugim korisnicima.

– To je automatski destabiliziralo sve i protiv toga su svi: penzioneri, ratni vojni invalidi, porodice šehida, sve udruge HVO-a, svi su reagovali na tu nepravdu koja se instalira. Što se tiče novčanih iznosa, njih još ne znamo. Kalkulira se s nekim brojem od oko 2.000 penzionera.

Međutim, to još nije uopće jasno, predlagači su išli kroz parlament mimo poslovnika, Ministarstvo finansija nije dalo saglasnost da budžet to može podnijeti, Ministarstvo rada, socijalne politike je odbilo prijedlog, niti su ga procjenjivale nikakve komisije niti odbori.

Zakon je prošao i došao u Službene novine da ga mi tek sad možemo procjenjivati, odnosno, kad smo ga proučili, on je osim ovoga što je vrlo vjerovatno neustavan i apsolutno neprimjenjiv – istakao je Krnjić prilikom gostovanja u Dnevniku D Federalne televizije.

Dodao je kako je Zakon o vanrednom usklađivanju pravnički napisan neznalački, te ga zbog toga ne znaju primijeniti. Zatražili su od parlamenta autentično tumačenje. Navodi i primjer kako u zakonu uopće nisu obuhvaćeni oni koji su sada pripadnici Oružanih snaga BiH, jer je kategorija definirana kao “oni koji su penzionisani poslije 1. 3”.

– Dakle, s 9. 4. pa naovamo ko god je u vojsci ne pripada tom zakon baš kao ni norveški vojnik, ni španjolski, apsolutno ga nema. Napravljena je potpuna konfuzija – kazao je Krnjić.

Krnjić je poručio da je rješenje konfuzije odmah i značajno povećati plate pripadnicima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

– Sad se radi budžet, pregovara se o njemu. Te plate 15 godina miruju i plus ovim zakonom uopće nije tretirano 75% mladih vojnika, o njima niko ne razmišlja.