ZDK – HOĆE LI HDZ BiH IZ NOVE VEĆINE ISTISNUTI DF!?

Nakon što je šest stranaka, na čelu sa BHI FK i SDP-om, zahvaljujući “preletaču” iz NES-a uspjelo prikupiti 18 ruku i tako otvoriti put formiranja vlasti u ZDK bez SDA i HDZ-a BiH, mastilo na potpisima se nije ni osušilo, a na pomolu su nove križaljke. Iz dobro obaviještenih izvora “Afirmativa.ba” saznaje da bi DF u novoj većini mogao biti  zamijenjen  HDZ-om BiH!?

Neki ovo povezuju sa stavom medjunarodne zajednice (OHR)  da izmjenama Izbornog zakona u noći izbora zabetonira poziciju HDZ-a kao nezaobilaznog partnera u pregovorima oko formiranja vlasti, dok drugi smatraju kako je to bio uvjet predsjednika HDZ-a BiH pred sutrašnje razgovore grupe stranaka okupljenih oko SDP-a i NIP-a sa predstavnicima HDZ-a BiH, predvodjenih Draganom Čovićem u Mostaru!?

Poznat je, naime,  stav HNS-a (čitaj HDZ-a BiH) da ni na jednom nivou neće participirati u vlasti s DF-om. Kako bilo, više je nego realno da će “šestorka” u ZDK “otkačiti” DF i tako sačuvati mir i dobre pregovaraške pozicije s HD Z-om pred sutrašnje razgovore u Mostaru.  Afirmativa.ba