ZDRAVSTVENI RADNICI ZDK-A OSIM POVEĆANJA SATNICE TRAŽE I ISPLATU POMOĆI

Radnike zaposlene u zdravstvu u Zeničko-dobojskom kantonu očekuju nove izmjene kolektivnog ugovora koji je stupio na snagu u aprilu. Ali svakodnevna poskupljenja uslovila su i nove zahtjeve zdravstvenih radnika. Osim novog povećanja satnice, traže i isplatu pomoći u visini jedne prosječne plate, što je i preporuka Vlade Federacije.

Za oko 3.200 radnika u zdravstvu u ZDK-u kolektivnim ugovorom s početka godine povećana je satnica sa 2,60 na 2,70 KM, a od 1. oktobra na 2,90 KM. Krajem augusta uslijedila je nova inicijativa Sindikata za početak pregovora s Vladom ZDK u vezi s njegovim izmjenama.

„To će ustvari biti pregovaranje. Pregovarački tim će vidjeti šta u tom smislu traže sindikati, socijalni partneri i očekujemo da ćemo u narednom periodu imati dogovor između sindikata i predstavnika Vlade ZDK-a“, kazao je Spahija Kozlić, premijer ZDK-a po ovlaštenju (SDA).

Cilj je, kako kažu, približiti se položaju tuzlanskih i sarajevskih kolega. Hoće li do toga doći pitanje je na koje ćemo odgovor dobiti nakon pregovora koji počinju narednog mjeseca.

Zaim Begić, predsjednik Sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu ZDK-a, ističe kako će tražiti povećanje satnice, ali smatra da bi radnicima uposlenim u zdravstvu u ZDK-u najbolje bilo povećanje koeficijenta složenosti posla.

„Nikako ne smijem izraziti zadovoljstvo jer to svakako nije dovoljno posebno vezano za ovo povećanje cijena u posljednjem periodu koje je nemoguće više pratiti. Čak ni ovo povećanje  ni u jednom dijelu ne može stići indeks povećanja potrošačke cijene“, navodi Fahrudin Heco, predsjednik Sindikata zdravstva KBZ-a.

Zahtjeve ima i Sindikat zdravstva KBZ-a. Od menadžmenta traže isplatu pomoći prema Uredbi Vlade Federacije, a svoje zahtjeve pravdaju nedavnim rebalansom budžeta kojim je, između ostalog, za bolničku zdravstvenu zaštitu u ZDK-u dodijeljeno četiri miliona i 300 KM. Ovakvim vidom pomoći bi se, smatraju, utjecalo i na egzodus ovih radnika iz naše zemlje.

„Ta sredstva su za pružanje usluga na bolničkom liječenju a mi smo svakako pružaoci usluga i mi smo dio usluge. Mi kao radnici smo dio usluge. To su ta sredstva kojima se može finansirati taj vid pomoći“, dodao je Heco.

Ako do isplate ne dođe, iz Sindikata najavljuju protestnu šetnju od sutra na svakih petnaest dana do ispunjenja zahtjeva.