ŽELJKO MITROVIĆ DOBIO DOZVOLU ZA PROIZVODNJU VOJNIH DRONOVA

Kompanija „Pink Research and Development Center“ (PR-DC), čiji je većinski vlasnik Pink medija grupa Željka Mitrovića, u januaru je upisana u Registar proizvođača naoružanja i vojne opreme.

Ova firma se bavi proizodnjom vazdušnih i svemirskih letjelica i prateće opreme.

PR-DC je u registar upisan 12. januara ove godine, a dozvola za proizvodnju naoružanja je oročena na dvije godine.

Time je preskočena i posljednja pravna barijera da kompanija koja je osnovana u julu 2020. godine svoje proizvodne prodaje Vojsci Srbije, piše Danas.

Ova mogućnost najavljena je još u oktobru 2021. godine kada je na Sajmu naoružanja u Beogradu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pred kamerama izrazio interesovanje za letjelice koje proizvodi Mitrovićeva firma.

Ova priča je aktuelizovana i prethodnih nekoliko dana. Naime, Aleksandar Vučić bio je u Abu Dabiju gdje je prisustvovao Sajmu naoružanja. Na istom sajmu štand ima i kompanija PR-DC.

Osim što je najavio potpisivanje ugovora o kupovini vojnih dronova iz UAE, Vučić je medijima rekao da se nada da ćemo „u narednih pet ili šest mjeseci moći imati prve srpske dronove samoubice u Vojsci Srbije“.

Upis u registar proizvođača naoružanja nužan je korak za svaku kompaniju koja želi da se bavi ovom djelatnošću. Dozvolu izdaje Ministarstvo odbrane i bez nje je ilegalno proizvoditi naoružanje i vojnu opremu.