ŽIVOT DEMANTUJE POLITIKU-HRIŠĆANI I MUSLIMANI MOGU ŽIVJETI ZAJEDNO!

Srbi i Bošnjaci iz Rječice demantuju Milorada Dodika

 

                               HRIŠĆANI I MUSLIMANI MOGU ŽIVJETI ZAJEDNO!

Uprkos sve češćim anticivilacijskim izjavama pojedinim bosanskohercegovačkih, ali i političara iz susjedstva da je suživot u BiH nemoguć, primjer iz malog naselja Rječica, na medjuentitetskoj liniji izmedju Doboja i Maglaja na najbolji način svjedoči o dobroti bh. čovjeka. Iako naselje teritorijalno pripada Gradu Doboju, ono se istovremeno nalazi u Crkvenoj opštini Maglaj od kojeg je udaljeno šest kilometara. Nastojanja da se u Rječici izgradi crkva traju decenijama. Inicijativu raseljenih mještana da se počne s gradnjom crkve podržao je domaćin Vojko Petković darujući zemljište za gradnju.

-Meni su ponudili da otkupe zemljište ili da ga poklonim. Medjutim, po vjerskom običaju veliki je, kako se to kaže, sevap da porodica učini nešto sa vjerske strane jer moj otac pokojni, on je bio i kum crkve za vrijeme stare Jugoslavije- priča nam Vojko Petković iz Rječice.

Tri godine je trajala gradnje crkve. Svaka pomoć dobro je došla.

-Dosta je bilo donacija iz drugih mjesta, a bilo je i donacija iz susjednog zaseoka, u stvari isto je mjesto naše Rječice. Naši Bošnjaci su tu isto učestvovali sa prilogom-dodaje Petković.

Vojko i Hilmo ispred crkve u Rječici

Bošnjaci iz Rječice vele kako nisu zaboravili kada su im komšije Srbi pomogli 1991. da izgrade džamiju u selu.

-Nismo zaboravili. Našu smo džamiju 2000. kada smo se vratili ovdje zatekli u solidnom stanju. Nije bila porušena i u njoj smo odmah obavljali vjerske obrede. I evo, došlo je vrijeme da mi se revanširamo našim komšijama-priča nam Hilmo Šahman.

Uprkos  teškom vremenu u kojem žive, više od materijalne pomoći, pružena ruka svima mnogo više znači.

-Znači puno. Mnogo znači zaista, jer znači da suživot postoji. Suživot postoji i treba da postoji i dalje. I biće sigurno što se tiče i nas ovdje mještana, a i komšija naših. Jer, osjeti se klima, raspoloženje-kaže nam Vojko Petković.

Poruke, slične onima s početka devedesetih godina prošloga vijeka zabrinjavaju i Vojka i Hilmu. Do koga je i šta poručiti?

-Opet sad, da se ne bi vraćali u politiku, ovaj, strukture momentalne u politici  opstruišu-uvjeren je Petković.

-Ja ću reći jednu poruku kao što je gospodin Milan Bilić 91. godine rekao na vjerskom objektu u nas, a znao je situacija kakva je bila; „Dobro ove usijane glave nek ohlade glave. Nek dobro razmisle o ovom narodu i ovoj omladini. Ništa ne bih drugo ja dodao-zaključuje Hilmo Šahman.

Novoizgradjena crkva u Rječici zvanično će biti poredana na upotrebu vjernicima 24. septembra. Afirmativa.ba