ŽRS UGOVRILE PREVOZ 256.000 TONA UGLJA ZA SRBIJU

Iz Republike Srpske na relaciji Prijedor-Zvornik-Svilajnac dnevno će se teretnom kompozicijom Željeznica Republike Srpske distribuirati 800 tona uglja u narednih godinu dana, saopšteno je iz ovog preduzeća.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Željeznica Republike Srpske Željko Radić rekao je da je novi prevoz, osim finansijskog značaja, izuzetno važan za buduće tržišno poslovanje.

“Povećanje prihoda u prvih pet mjeseci ove godine ostvareno je upravo iz osnovne djelatnosti preduzeća za 21,93 odsto. Prihodi od prevoza robe u periodu januar-maj iznose 14.448.569 KM i veći su za 2.606.009 KM u odnosu na isti period 2021. godine“, izjavio je Radić.

Tokom prvih pet mjeseci ove godine prevezene su 1.834.722 tone robe, što je za 10,09 odsto više u odnosu na ostvareni obim prevoza u istom periodu prošle godine, a ostvarena su 157.741.974 netotonska kilometra, što je za 12,71 odsto više nego u posmatranom periodu.

“Naša očekivanja su da novim ugovorenim prevozima rezultati na kraju godine budu znatno veći, te doprinesu unapređenju željeznice u svim segmentima“,  naveo je Radić i najavio da je izvjestan prevoz dodatnih količina uglja za Srbiju iz Republike Srpske u iznosu do 45.000 tona, koji će u narednom periodu biti definisan ugovorom.

Prema njegovim riječima, novi prevoz uglja jedan je od visoko prioritetnih ostvarenih ciljeva za Željeznice Republike Srpske u okviru nastojanja i doprinosa za proširivanje i razvoj regionalne saradnje sa namjerom aktivnog učešća u stabilizaciji energetske situacije u regionu i nastavku neometanog i kontinuiranog rada elektrana u okruženju.

“Pozitivan trend ostvarenih rezultata poslovanja Željeznica Republike Srpske opravdano ukazuje da su očekivanja da do kraja godine poslovni rezultati budu znatno bolji, imajući u vidu da se sa manjim brojem izvršilaca ostvaruje veći obim rada, kao i bolji rezultati poslovanja preduzeća“, naveo je Radić.