14-GODIŠNJA IRMA MUJIĆ VELIKA PLIVAČKA NADA U SAD

Roditelji Irme Mujić, Sadeta i Senad iz okoline Doboja i Maglaja su poslije rata bolji život potražili u Americi. Skrasili su se u gradu Waterloo, savezna država  Iowa, gdje se prije 14 godina rodila Irma. Roditelii  kažu da je već sa četiri godine, na opšte iznenadjene svih, ronila i pokazivala veliku ljubav prema vodi i plivanju. Roditelji su je, prepoznavši Irminu sklonost, sa deset godina upisali u mjesni plivački klub.

Ovdje treba naglasiti da su SAD zemlja u kojoj se mnogo ulaže u idealne uvjete za napredak mladih u svim oblastima života, od kulture i umjenosti, do sporta.

-Bili smo više nego prijatno iznenadjeni kada smo od trenera dobili informaciju da Irma pliva sve stilove . Veoma uspješna je u  leptir stilu, ali je pokazala najbolje rezultate  u ledjnom plivanju . Mi smo, naravno, učinili sve da svoje obaveze prilagodimo njenim treninzima I takmičenjima i da u materijalnom i tehničkom smislu osiguramo sve što je potrebno-pričaju  Irmini roditelji Sadeta i Senad.

Na “Iowa age group” u kateogirji  13 i 14 godina  državnog takmičenja prošle je godine  Irma  izborila  kvalifikacije za seniorsku kategoriju u disciplini  ledjno na  u 100 i 200 jardi . Na ovom takmicenju  je osvojila  top  sedam mjesto  u obje  kategorije .

Na saveznom seniorskom takmicenju postigla je,  za nejn uzrast odličan rezultat, imajući u vidu činjenicu da je nastupila u konkurenciji plivačica starijih od jedne do šest godina.

-Moj cilj je da marljivo nastavim trenirati i da budem prepoznata u mojoj srednjoj školi, da se kvalifikujem za stipendiju za školovanje, ali I treniranje van granica Iowe-kaže Irma.

Mi smo sigurni da će Irma u svojim planovima definitivno uspjeti i da će uskoro  zablistati u punom sjaju kao svjetski poznata plivačica. Iako sada pliva pod zastavom USA, svoje rodne zemlje, ljubav prema Bosni I Hercegovini I njenim ljudima nikada neće prestati. Svake godine, kaže, sa roditeljima dolazi u njihov zavičaj. Sigurna je da će BiH biti uspješna zemlja kojoj će se uvijek s radošću iznova vraćati. Afirmativa.ba