14. SAJAM PČELARSTVA U TEŠNJU – SUDJELOVALO VIŠE OD 50 IZLAGAČA IZ CIJELE BiH

Završen dvodnevni Sajam meda, pekmeza, eko-bilja , voćnih delicija i eko – stvaralaštva

 

                                                     SUDJELOVALO VIŠE OD 50 IZLAGAČA IZ CIJELE BiH

 

Više udruženja gradjana, uz podršku Općine tešanj i ZDK  u ovom gradu je organiziralo 14. sajam meda, pekmeza i voćnih delicija, eko bilja i etno-stvaralaštva.  Predstavilo se pedesetak izlagača sa područja cijele BiH medju kojima je najviše proizvodjača meda. Nakon nekoliko loših godina, ova je ističu pčelari dobra, a ni na poticaje se, vele, ne mogu požaliti.

Uz tešanjsko Udruženja pčelara, suorganizator Sajma je UŽ „Ruka“. Iako zamišljen kao Sajam meda i pčelinjih proizvoda, on prerasta u smotru proizvoda zdrave hrane, eko-bilja i etno stvaralaštva.

-Nakon završene karijere učiteljice, posvetila sam se etno-stvaralaštvu. Pletenje, heklanje, šivanje, šlenganje i sve što postoji ja radim. Da vam kažem nešto. Ja ne prodajem, ja uglavnom poklonim i to je moje duševno zadovolsjtvo da usrećim ljude-kaže  Ljubica Sadiković iz Jelaha.

 

Tradicionalno,  na Sajmu je najviše  pčelara koji su, nakon nekoliko teških godina, dočekali bolju.

-Četiri pet godina je bilo tanko. 2015. je bila ekstra. Ova godina je bila malo, ne toliko, ali bila je unosna tako da smo, koliko-toliko, zadovoljni-kaže pčelar iz Kotorskog kod Doboja  Zijad Zečević.

Nije bilo većih problema sa bolestima pčela, a i poticaji su uglavnom redovni.

-Nema problema ove godine sa bilo kakvim bolestima  što se tiče pčela sem varoje. To je klasično i to nije bolest, to je više nametnik-kaže pčelar iz Doboj Juga Sabahudin Krličević.

-Svake godine kad smo aplicirali i bilo je. Treba zahvaliti i Općini Tešanj, federalnom i kantonalnom nivou. Zadovoljni smo-kaže Fatima Raščić, pčelarka iz Tešnja.

OFF; Ovogodišnji sajam uz ZDK, podržala je i Općina Tešanj.

-Uz podršku koji redovno osiguravamo svake godine, u realizaciji je veliki projekat koji realiziramo sa organizacijom „Nodas“  u vrijednosti  od blizu 100.000 KM koji će ozbiljno i sistemski unaprijediti pčelarstvo na prostoru općine Tešanj-kaže općinski načelnik  Suad Huskić.

-Uz podršku Sajmu, uduplana je podrška pčelarima na području ZDK i bitno je naglasiti da je ta podrška konstantna i kontinuirana-dodaje Mirsad Hadžić, ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK.

-Ono što je karakteristično za ovaj Sajam jeste da ćemo obznaniti jeste da ćemo nastojati da proglasimo Tešanjski poliflorni proljetni med kao brendni med ovog prostora-kazao je predsjednik Udriženja pčelara „Pčela“ iz Tešnja  Mahmo Husibegović.

U okviru Sajma, uz nagrade najuspješnijim izlagačima,  planirano  je više stručnih i edukativnih predavanja. Afirmativa.ba