ZDK: SAOPĆENJE SA 31.SJEDNICE SKUPŠTINE

Na tridesetprvoj sjednici Skupštine Zeničko–dobojskog kantona devetog saziva, održanoj 26.09.2024. godine razmatrano je sedam tačaka prethodno utvrđenog dnevnog reda.

U okviru prve tačke dnevnog reda Skupština Zeničko-dobojskog kantona je razmatrala i donijela zaključak kojim prihvata Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima Zeničko-dobojskog kantona. Predmetnim zakonom se uvodi institut privremenog eksternog premještaja policijskih službenika iz drugih policijskih organa kojim se omogućuje Upravi policije Zeničko-dobojskog kantona prijem policijskih službenika iz drugih policijskih organa na vremenski period ne duži od četiri godine, te se smanjuje vrijeme provedeno u činu koje je potrebno za proces unapređenja u više činove tj. od policajca do starijeg narednika, a što će olakšati prijem novih policijskih službenika. Dalje su izmjenama i dopunama otklonjene poteškoće u primjeni Zakona kod instituta internog postupka i donošenja odluke policijskog komesara ili druge ovlaštene osobe o sankciji po pitanju rokova za pokretanja, vođenje, trajanje, okončanje i zastare vođenja internog postupka. Predmetni Nacrt zakona je upućen u javnu raspravu u trajanju od 30 dana u Ministarstvu unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona i Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona i bit će objavljen na web stranici Kantona i dostupan u Ministarstvu unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona. Pojedinci, strukovni sindikati i svi drugi zainteresovani subjekti, mogu na Nacrt Zakona u roku od 30 dana dostaviti svoje primjedbe, prijedloge, stavove i sugestije Ministarstvu unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

 

U okviru druge tačke Skupština je donijela Odluku o izmjeni Odluke o osnivanju Turističke zajednice Zeničko-dobojskog kantona kojom je izvršeno usklađivanje djelatnosti Turističke zajednice sa Odlukom o klasifikaciji djelatnosti Bosne i Hercegovine, a u cilju upisa iste u sudski registar.

 

Zastupnici su u okviru treće tačke dnevnog reda donijeli Odluku o imenovanju vršioca dužnosti Kantonalnog pravobranioca Zeničko-dobojskog kantona kojom se Seđad Kliko imenuje za vršioca dužnosti Kantonalnog pravobranioca do okončanja konkursne procedure, a najviše tri mjeseca.

 

U nastavku tridesetprve sjednice Skupštine, zastupnici su razmatrali i zaključkom prihvatili Izvještaj o radu Kantonalnog pravobranilaštva Zenica za period od 01.01.2023. do 31.12.2023. godine, Izvještaj o poslovanju Javne ustanove Kantonalna bolnica Zenica za 2023. godinu i Izvještaj o poslovanju Javne ustanove Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica za period 01.01.-31.12.2023. godine, te dali saglasnost na Finansijski izvještaj (Izvještaj o izvršenju Finansijskog plana) JU Služba za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona za 2023. godinu.

 

Stručna služba Skupštine ZDK