27 GODINA OD AVIONAPADA NA CIVILE-RODITELJI NAJAVLJUJU PROTEST PRED TUŽILAŠTVOM BiH

U Tešanjsci obilježeno 27 godina od avionapada na civile

 

         RODITELJI NAJAVLJUJU PROTEST PRED TUŽILAŠTVOM BiH

 

Rodbina ubijenih i ranjenih, predstavnici općina Tešanj i Doboj Jug i Mjesne zajednice danas su u naselju Tešanjka maršom mira  i polaganjem cvijeće na spomen obilježje odali počast žrtvama aviobombardiranja. Naime, na današnjni dan prije 27 godina avion VRS je, uprkos UN-ovoj zabrani letova iznad BiH, poletivši sa aerodroma Mahovljani kod Banje Luke,  u brišućem letu istresao kompletan smrtonosni teret, uključujući i kasetne bombe, na centar naselja Tešanjka. Ovom prilikom smrtno je  stradalo devet civila od čega je petero djece  dok je 51 osoba ranjena.

-Ovo je jedan tužan dan. I svake godine sve nam je isto. Ništa se ne dešava. Niko ne odgovara za ovaj zločin i danas majke znaju kako je njima-kazala je Zijada Solo, predsjednica Saveza civilnih žrtava rata ZDK.

Više od tuge organizatore obilježavanja, ali i porodice ubijenih i ranjenih boli  što za ovaj stravični zločin do danas niko nije odgovarao.

-Ono što nam je još uvijek veliki teret je činjenica da nije došlo do presude ili pravog podizanja optužnice protiv odgovornih-poručio je tešanjski načelnik Suad Huskić.

Ubijeni su: HARIS SKULA, LEJLA ĆOSTOVIĆ, SABIRA BEKRIĆ, JASMIN HRVIĆ, JASMIN ZAIMOVIĆ, NIHADA ČABRIĆ, FEAD MAKAREVIĆ, ZEJNA BABAJIĆ I IBRO SILAJDŽIĆ.                                    …

-Došlo mi je sto puta da kažem da mi roditelji uzmemo u svoje ruke, da idemo, da pravimo proteste. Mislim da je krajnje vrijeme da i mi porodice saznamo istinu, da znamo ko je pobio našu djecu. Tužilaštvo BiH smatramo odgovornim-kaže majka ubijene Lejle Nadja Ćostović.

U Tešanjci su u medjuvremenu prikupili potrebne dokaze i uputili ih, kažu, u Tužilaštvo BiH.

Kao i svake godine učenici i učenice Osnovne škole „Kulin ban“ Tešanjka takmičili su se u konkurenciji likovnog i literarnog stvaralaštva o temi „8. oktobar – da se ne zaboravi.

U konkurenciji likovnih radova. Treće. mjesto je osvojio je Tarik Tokmić, Drugo mjesto Ena Hadzan i Prvo mjesto  Ambera Ljevaković.

U konkurenciji literarnih radova. Treće mjesto su podijelile Sara Tokmić i Nadina Bedak,Drugo mjesto je pripalo  Editi Mehinović, a prvo mjesto je osvojila  Selma Čajić.

-Činjenica je i sigurno da se sve zna. Zna se i ko je naredio i ko je počinio, odnosno ko je pilot bio, ali do danas to nikada nije istjerano na čistac-kaže predsjednik Savjeta MZ Tešanjka Dževad Bekrić.

Višedecenijsku šutnju pravosudja porodocie , kažu, neće više trpjeti. Uradit će ono što mogu, a to su protesti pred zgradom Tužilaštva BiH. Afirmativa.ba