4 BIH KOMPANIJE IMAJU ŠANSU ZA SARADNJU S VELIKIM VW-OM

Pod motom “Povezivanje mogućnosti automobila – inteligentno, digitalizovano, autonomno vozilo”, otvoren je 11. međunarodni sajam dobavljača kompanije Volkswagen (IZB2022), koji se ove godine održava od 11. do 13. oktobra u Wolfsburgu, u Saveznoj Republici Njemačkoj.

Privredna komora Federacije Bosne i Hercegovine je jedan od izlagača na ovom sajmu, a njihovo učešće je podržano kroz projekat “HelpDesk – Business Information Hub”, koji se realizuje u okviru šireg EU4BusinessRecovery projekta, zajednički sufinansiranog od Evropske unije i Vlade Savezne Republike Njemačke.

Na štandu Privredne komora Federacije Bosne i Hercegovine, Bosna i Hercegovina će se predstaviti sa četiri kompanije koje dolaze iz metalskog sektora, sa specijalizacijom u automobilskoj industriji, i to: CORE d.o.o. Sarajevo, GS TM Travnik, TMD Group d.o.o. Gradačac i WAGNER Automotiv Gradačac.

Ovo će biti ne samo odlična prilika za umrežavanje, razmjenu informacija sa pregledom najnovijih dostignuća i inovacija u automobilskoj industriji, već i odlična prilika za direktne sastanke između kompanija iz Bosne i Hercegovine i SR Njemačke, jer je u okviru štanda Komore organiziran i poseban prostor za B2B sastanke na koji su pozvani i predstavnici eminentnih njemačkih udruženja.

Riječ je o udruženjima poput BME Bundesverband Materialwirtschaft und Einkauf, AHK Delegation der Deutschen Wirtschaft in Bosnien und Herzegovina, Team VDMA Außenwirtschaft (Verein Deutscher Maschinen und Anlagenbauer), Wirtschaftsverband Stahl und Metallverarbeitung e.V., VDA Verband der Automobilindustrie, VDI Verein Deutscher Ingenieure, Berufsgenossenschaft Holz und Metall.

Fokus ovogodišnjeg sajma IZB2022 su goruće teme automobilske industrije koje su reogranizovale kompletno tržište, stavljajući u primarni fokus elektromobilnost, pametne usluge, održivost, proizvodnju i industriju 4.0, a naročito održivost lanca dobavljača, koji je poremećen zbog brojnih svjetskih dešavanja iz prethodnog perioda, a naročito tokom krize pandemije Covid-19.

Osim toga, na sajmu IZB2022 će biti prikazana najnovija tehnološka dostignuća u polju mobilnosti automobilske industrije, kao i ideje na kojima tek treba da se radi.

Dodatno, sajam IZB2022 je svojevrsna prilika za razmjenu informacija i iskustava sa predstavnicima proizvođača originalne opreme, donosiocima odluka i stručnjacima u korporativnom sjedištu Volkswagena u Wolfsburgu.