PROVODI SE PROJEKT „VRŠNJAČKO NASILJE – STOP!“

Uz podršku Ministarstva za obrazovanje i nauku FBiH provodi se projekt

 

                                                                           „VRŠNJAČKO NASILJE – STOP!“

Iako je vršnjačko i uopće nasilje nad mladima umnogome pomjereno sa fizičkog na verbalno i uznemiravanje putem interneta, naša zemlja još nema jedinstven registar o djeci žrtvama nasilja. Stoga je svaka aktivnost škole i nevladinog sektora da unaprijedi stanje vrijedna pažnje. Neka istraživanja, poput onoga koje je proveo Univerzitet u Tuzli pokazuju da je 69 posto mladih uzrasta od 15 do 19 godina bilo izloženo odredjenom obliku nasilja. Nešto manji procenat, oko 55 posto djece uzrasta od  dvije do 14 godina imalo je iskustva s vršnjačkim nasiljem, pokazalo je istraživanje UNICEF-a. Uprkos tome naša zemlja još nema jedinstven registar o djeci žrtvama nasilja. Najmladji iz ruralnih područja poput Novog Šehera, u kojem smo bili ovih dana, očekuju podršku starijih.

-Mislim da se to treba prijaviti nastavnicima ili nekome, a ako se to nastavi i pedagogici. Bilo kako samo da se to riješi-kaže nam učenica šestog razreda OŠ „Novi Šeher“ Almina Mehmedović. Slično misle i učenici Orhan Đuhera i Almin Mehmedović.

Većina ovih učenika ističe kako lično nisu bili izloženi nasilju, ali da su mu svjediočili.

-Jesam, imala sam priliku da vidim, ali nikada nisam sudjelovala u tome. Mislim da to ne bi trebali da radimo zato što nije pristojno i i ima negativne posljedice po kolektiv i okolinu-kaže nam učenica škole.

Odredjen broj učenika ne vjeruje  da ih institucije mogu zaštiti u slučaju da prijave ili se suprotstave protagonistima nasilja pa bi se, kažu, pretvarali kao da ništa nisu vidjeli.

-I ako bi vidio ovo ne bih baš želio sudjelovati zato što bi to bilo loše za mene. Jer oni koji čine nasilje vjerovatno bi me pokušali kazniti zbog moje intervencije, a ne vjerujem da bi me neko stalno od njih mogao čuvati-mišljenja je učenik ove škole Ersanata Đuhera.

Upravo zbog ovoga vrijedna je svaka aktivnost koju na odjeljenskim zajednicama vode škole, ali i nevladine organizacije, koristeći, kroz projekte,  finansijsku potporu vlasti.

-Drago nam je da je Federalno ministarstvo  obrazovanja i nauke porepoznalo vrijednost  jednog ovakvog projekta  potovo zbog činjenice da je u javnom prostoru jako malo zastupljeno, a svjedoci smo da se u posljednje vrijeme sve više pojavljuje, ne toliko fizičko nasilje, nego verbalno  i nasilje putem interneta-ističe voditelj projekta Maid Buljubašić iz Udruženja „Eko pokret „Život  vita“.

Iako se o vršnjačkom nasilju mnogo govori, posebno na odjeljenskim zajednicama u školama, zbog njegove transformacije, smatraju prosvjetni radnici, potrebno je više učiniti u zajednici.

-Treba nastaviti s ovakvim aktivnostima ne samo u mojoj nego u svim školama u ZDK i u FBiH. Jako aktuelna tema i nastaviti s tim da se djeca što više upoznaju-ističe direktor OŠ „Novi Šeher“  Zijad Meškić.

U svijetu, koji je globalno obilježen nasiljem i u kojem ponajviše ispaštaju djeca i mladi, svaka slična aktivnost je prijeko potrebna.  Afirmativa.ba