SUSJEDI ŠOPINGUJU U BIH

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, od januara do kraja aprila ove godine na njihovu adresu stiglo je 68.329 zahtjeva za povrat PDV-a, za kupljenu robu u vrijednosti 20,1 milion maraka.

U toku prošle godine dobili su 193.660 zahtjeva za povrat poreza na kupljenu robu u vrijednosti 51,78 miliona maraka.

“U BiH su najviše kupovali građani susjednih zemalja, Srbije, Hrvatske i Crne Gore, a najčešće je bilo riječi o robi široke potrošnje”, naveli su  u UIO.

Pravo na povrat PDV-a ostvaruju fizička lica koja nemaju prebivalište u BiH, a zahtjev za povrat poreza podnosi se na obrascu “PDV-SL-2”, koji na zahtjev kupca, odnosno stranog državljanina popunjava prodavac u tri primjerka, od kojih original i jednu kopiju daje kupcu, a drugu kopiju zadržava u svojoj dokumentaciji.

Stranac koji je obavio kupovinu u BiH obavezan je pri napuštanju carinskog područja dati carinskoj službi na uvid kupljenu robu, originalne račune i popunjen obrazac “PDV-SL-2” u originalu. Kupcu se zahtjev za povrat PDV-a odobrava ako u roku od tri mjeseca od dana izdavanja računa dostavi original obrasca “PDV-SL-2”, ovjeren od strane Carinske službe, prodavcu od kojeg je roba kupljena, a ukupna vrijednost robe sa PDV-om treba da bude veća od 100 KM.

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH navode da se pravo na povrat PDV-a ne odnosi na iznesena mineralna ulja. Osim toga, povrat PDV-a nije moguće tražiti ni za kupljeni alkohol, alkoholna pića i prerađevine od duvana.