Priprema zimnice uz kiseljenje, pečenje ili kuhanje omiljenih namirnica

Rana jesen idealna je za pripremu domaće zimnice od svježeg voća i povrća, bilo da plodove kiselimo, kuhamo, pečemo ili pasiramo.

Iako danas zbog supermarketa i trgovačkih lanaca više ne postoji strah od neimaštine tijekom zime, u našoj je kulturi ostao običaj pripreme zimnice odnosno spremanje jela za zimu i nabavom namirnica za hladnije dane.

No, važno je reći i da je opet u trendu imati svoju zimnicu za koju znamo da smo je pripremili baš onako kako smo sami željeli, prema domaćim i tradicionalnim receptima.

Donosimo nekoliko ideja i načina za pripremu zimnice

Povrće

 

Kiseljenje povrća

Gotovo da i ne postoji povrće koje se ne može ukiseliti, stoga je ukiseljeno povrće prava poslastica svake dobre zimnice.

Ako se odlučite ukiseliti povrće za miješanu salatu, ono što vam je potrebno su ocat, voda, sol, papar, šećer i naravno povrće po želji.

ukiseljena salata zimnica

Priprema ukiseljene miješane salate

U jednu sasvim dobru miješanu salatu možete staviti karfiol, luk, zelje, malo mrkve, paprike i krastavce. Za vrijeme dok perete povrće i režete ga na komadiće, u lonac stavite ocat, sol papar, šećer i vodu.

Omjer vode i octa je 4:1., a ostali začini idu po želji. Nakon rezanja željeno povrće smjestite u staklenke i prelijte ga uzavrelim umakom.

Pogledajte povrće koje možete fermentirati i tako pripremiti za zimnicu

Fermentirani češnjak savršen saveznik imuniteta – napravite svoj

 

pekmez od sliva dunja zimnica

Kuhanje pekmeza

Postoje brojne vrste pekmeza, od jagoda, breskve, marelice, višanja i dunja, ali mi smo se odlučili baš za poznati pekmez od šljiva.

Za njega su vam potrebne šljive i po želji malo šećera.

I dok danas postoje razni dodaci za lakše i brže kuhanje pekmeza, naše su bake dobro oprale šljive, odvojile ih od koštica i kuhale na laganoj vatri sve dok smjesa nije postala gusta.

Kad se sve ohladilo, pekmez su stavljale u oprane staklenke koje su prekrivale celofanom uz mali dodatak ruma po želji.

 

Pogledajte još neke domaće recepte za pekmeze i džemove koje želite imati kao dio svoje zimnice

Pekmez od grožđa: recept za savršen okus jeseni

Napravite domaći džem od dunja

 

ajvar kisela paprika priprema paprike za zimnicu

Ajvar

Ajvar izvrsno odgovara uz roštilj, a posebno uz čevapčiće ili neka fina mesna jela. Ajvar je zapravo domaći umak za kojeg su vam potrebni patlidžan, paprike, rajčica, sol i malo ulja.

Ako ga radite prvi puta, možda je bolje da radite u manjim količinama.

 

Najviše stavite paprika, oko 2 – 2,5 kg, zatim 1 – 1,2 kg rajčica i jedan patlidžan.

Iako se naizgled čini da ne možete pogriješiti, za dobar ajvar bitno je iskustvo. Povrću je prije kuhanja potrebno skinuti kožicu, a bit će vam lakše ako ga nakratko stavite u zagrijanu pećnicu.

 

Nakon što skinete kožicu, usitnite povrće i na ulju prvo prokuhajte rajčicu dok tekućina gotovo ne nestane. Nakon rajčice dodajte i ostalo povrće te kuhajte sve dok se ajvar ne počne odvajati od posude. Po želji dodajte sol.

Ajvar ulijte u čiste staklenke, poklopite ga i spremite za zimu.

 

Pečene paprike

Kako biste spremili paprike za zimu, prvo ih je potrebno dobro oprati, osušiti i staviti peći u pećnicu. Nakon pečenja skinite im kožicu te pripremite preljev od vode, octa, soli, bibera i šećera.

 

Omjer vode i octa je 3:1, dok ostale začine stavite po želji. Nakon što preljev prokuha, paprike stavite u staklenke, prelijte ih umakom, zaklopite i stavite na hladno i suho mjesto.