TALENTMAGNET-IDEJNIM RJEŠENJIMA SPAJAJU OBRAZOVNI I REALNI SEKTOR I STVARAJU NOVE PRILIKE ZA MLADE U BiH

U okviru projekta “TalentMagnet“ studenti i učenici iz Zenice, Banje Luke i Tešnja sudjelovali u  Praktikumu razvoja dizajnerskih znanja, vještina i rješenja u kompaniji „InterProcess“  u Tešnju

 

IDEJNIM RJEŠENJIMA SPAJAJU OBRAZOVNI I REALNI SEKTOR I STVARAJU NOVE PRILIKE ZA MLADE U BiH

 

Projekt „TalentMagnet“ bio je vanredna prilika da kroz dvodnevni Praktikum razvoja dizajnerskih znanja, vještina i rješenja,  obuke i praktičnog rada doprinese  razvoju mladih talenata i pružanju novih prilika za njihovo buduće stipendiranje i zaposlenje. U Praktikumu, čiji domaćin je bila kompanija „InterProcess“ iz Tešnja,  su se  inovativnim i originalnim dizajenrskim rješenjima, uz tešanjske srednjoškolce, predstavili i studenti iz Zenice i Banje Luke.  U konstruktivnoj, kreativnoj i inovativnoj atmosferi koju sa sobom nosi projekt „TalentMagnet“, postignut je cilj da se studenti iz različitih akademskih sredina i različitih studijskih programa (Studenti Akademije umjetnosti i arhitekture Univerziteta u Banja Luci te studenti Mašinskog fakulteta odsjeka Dizajn i tehnologije u drvopreradi Univerziteta u Zenici) kao i učenici-maturanti srednjih škola iz Tešnja upoznaju sa privrednim sektorom u BiH te pronađu priliku za svoje buduće zaposlenje ili stipendiju za školovanje i ostanak u BiH, odnosno sredini iz koje dolaze.

„Ovo je jedan od načina i sjajna prilika  kako da načinimo iskorak u našoj karijeri. Ovakve aktivnosti nas podstiču da još više radimo i usavršavamo svoje tehnologije i vještine. U okviru Praktikuma moj tim i ja smo dizajnirali tri  rješenja namještaja“, kazao nam je Ahmed Badnjar  student Druge godine Fakulteta za dizajn i i tehnologiju u drvopreradi Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici.

MREŽA TALENTIRANIH MLADIH LJUDI

Realizirani Praktikum doprinosi razvoju „talent friendly“ sredine u kojoj mladi talenti imaju uvjete za ugodno življenje i razvoj uspješnih karijera, kroz pružene mogućnosti i prilike da unaprijede svoja znanja i iskustva te da se uključe u mrežu talentiranih mladih ljudi i organizacija koje prepoznaju njihove sposobnosti gradeći prepoznatljiv brend.

„Jako je lijepo što imamo priliku da sudjelujemo na ovakvoj raidonici prije svega i zbog  činjenice da mi na Četvrtoj godini imamo predmet  Industrijski dizajn tako da smo imali priliku da kroz rad u grupama ostvarimo nešto što ćemo kasnije, tokom godine,  raditi na Fakultetu. Praktično ovo je uvod u sam predmet. Svi smo svjesni da je veliki problem što mladi odlaze iz države i jako je lijepo da znamo da imamo priliku da sudjelujemo, bar volonterski, u procesima gdje možemo da učimo, ali i budemo dio tima koji gradi nešto novo i bolje. Ovo je svakako i prilika zbog čega bi mladi čovjek trebao da ostane ovdje jer se otvara  više vrata i više mogućnosti“,  priča nam Minja Knežević, studentica Akademije umjetnosti, smjer Grafički dizajn, Univerziteta u Banjoj Luci.

Ahmed Badnjar                                                                                                 Minja Knežević

Praktikum je, bez sumnje, bio i prilika za mlade ljude koji tek biraju životni poziv da saznaju više, otkriju svoje želje i sklonosti i donesu pravu odluku za buduće školovanje i usavršavanje.

-Ovaj dogadjaj svakako nam je pomogao u odabiru naše profesionalne orijentacije. Riješio nam je neke nedoumice koje smo imali i samim tim nas motivisao da nastavimo u ovom smjeru. Nove prilike za uspjeh u odabranoj karijeri nam pokazuju da vrijedi ostati ovdje-ističe učenica Gimnazije iz Tešnja  Merisa Muminović.

NOVE ŠANSE ZA MLADE 

Projekt „TalentMagnet“  „Improved Institutional Capacities and New Multilevel Governance for Talent Attraction and Retention in the Danube Region“ (“Poboljšani institucionalni kapaciteti i novo upravljanje na višem nivou za privlačenje i zadržavanje talenata u Dunavskom području”) odobren je u sklopu Trećeg poziva za projektne prijedloge Interreg Dunavskog transnacionalnog programa 2014-2020 (DTP) i finansiran od strane EU fondova (ERDF, IPA, ENI). U njemu učestvuje 18 projektnih partnera iz 12 zemalja, a jedan od projektnih partnera je i Stručna služba za razvoj i međunarodne projekte Zeničko-dobojskog kantona.

Merisa Muminović                                                                                                  dr. Darko Petković

„Projekt ima za cilj stvoriti nove šanse mladim, perspektivnim kadorvima i tako ih zadržati u BiH i sredinama gdje žive. Ovdje zajedno sa menadžmentom kompanije „InterProcess“ rade na razvoju nove palete za „Uniqa“ kolekciju namještaja. Mi želimo da privreda prepozna potencijal mladih ljudi, da oni budu podržani i stipendirani i da budu budućnost BiH. Mišljenja sam da priča u kojoj samo obrazovna institucija daje časove je prevazidjena jer obrazovne institucije se moraju jače povezati s privredom. Neke visokorazvijene zemlje, poput Njemačke, imaju sistem dualnog obrazovanja i smatram da i mi u nekim oblastima taj koncept treba da slijedimo. Dakle, da pokušamo što više praktičnog rada, istraživanja i stručnog rada prebaciti u fabrike koje su s opremom značajno prestigle fakultete. Na taj način će fakulteti još u toku studija kreirati  buduće zaposlenike, dobiti proizvod koji odmah može da odgovori svjetskom tržištu rada i to je zaista izuzetna prilika za sve-mišljenja je dr. Darko Petković voditelj Odsjeka za dizajn i tehnologiju u drvopreradi na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Zenici.

PRAKTIČNO POVEZATI OBRAZOVNI I REALNI SEKTOR

Njegovo mišljenje dijeli i Jelena  Grubor, šef Katedre za grafički dizajn Akademije umjetnosti Unverziteta u Banjoj Luci.

Jelena Grubor                                                                                                 Adnan Lihić

„Univerzitet prepoznaje tu potrebu, ali akcije po tom pitanju su male. Ovo je jedan od načina kako se te stvari mogu uskladiti i rješavati. Na žalost to je još na inicijativu pojedinaca, lične kontakte i poznanstva, a  bilo bi vrijeme da neke inicijative počnu dolaziti i od  univerziteta i drugih strana udruštvu. Kažu da put od hiljadu milja počinje prvim korakom. I ovo su prvi koraci i nadam se da će ovakvi projekti biti putokaz za povezivanje realnog i obrazovnog sektora-ističe Grubor.

Na kraju dvodnevnog Praktikuma proglašeni su najbolji radovi i njihovi autori koji će rad na konstruktivno-proizvodnoj razradi predloženih rješenja nastaviti u on-line modu. Svim učesnicima su dodijeljeni i certifikati, kao i nagrade kompanije „InterProcess“.

„Naš interes, kao firme „InterProcess“, je da budemo podrška i kroz finansiranje projekta i da pružimo mogućnost  mladim ljudima da iskažu svoje ideje, da ih prezentuju na papiru ili na nekom drugom mediju, a da mi to dodatno razvijemo s ciljem da to bude finalni proizvod ili više njih. S tim u vezi u budućnosti mi želimo da prepoznamo talentiranog mladog čovjeka, da ga stipendiramo, da okonča studij, usavrši znanje i nastavi da radi u našoj firmi i tu primjenjuje sva stečena znanja i iskustva“, zaključuje Adnan Lihić iz  kompanije „InterProcess“ .  Afirmativa.ba