AFIRMATIVA S DEMINERIMA PRIJE POČETKA GRADNJE TRASE AUTOPUTA MEDAKOVO-OZIMICE

JP Autoceste FBiH objavile su  međunarodni tender za izgradnju autoceste na Koridoru 5C, dionica Medakovo – Poprikuše, poddionica Medakovo-Ozimice  dužine 21,3 kilometra.

Rok za dostavljanje ponuda je 9. august 2022. godine. Procijenjena vrijednost nabavke iznosi 160 miliona eura bez PDV-a.

Na poddionici Medakovo – Ozimice gradit će se pored otvorene trase, jedna petlja, dva dvostrana odmorišta, osam mostova i vijadukti, dva nadvožnjaka, petnaest  podvožnjaka i jedan tunel dužine 2.200 metara. Rok izgradnje je 30 mjeseci.

Naša ekipa je prije godinu i po svjedočila otklanjanju posljednje, ali najveće i najopasnije barijere za početak ovog velikog projekta – minska polja u Crnom vrhu na trasi autoputa. Podsjetimo se.

Uz finansijske, tehničke i projektne izazove na trasi koridora VC kroz našu zemlju, izražen je i problem miniranog terena. Iako su novac i projektna dokumentacija za izgradnju dionice Medakovo-Ozimice osigurani, dalje aktivnosti su zaustavljene zbog minskih polja u koje su ovih dana ušli demineri FUCZ. Radi se u rejonu Crnog vrha na razmedju općina Tešanj i Maglaj na nekadašnjoj  liniji borbenih djejstava. Oko 100.000 kvadratnih metara minskih polja ispriječilo se gradnji auto-puta. Četvrt stoljeća minska polja su prekrivena vegetacijom, ali i tonama smeća koje gradjani svakodneno odlažu u minska polja.

-Tu je za deminere jako teško raditi. Imamo mnogo potoka, uvala. A, pored toga imamo naznake miniranosti na osnovu zapisnika i informatora koji su vrlo ozbiljni o postojanju protupješadijskih nagaznih i poteznih mina-kaže Muamer Husilović, šef Odsjeka za deminiranje u FUCZ.

-Apelirao bih na gradjane da ne bacaju  smeće sa ceste jer priroda je ovdje zaista prelijepa. Osim toga dosta tog odbačenog smeća u minsko polje nama, ionako težak posao otežava-poručuje vodja deminerskog tima Slaven Perić.

Proveli smo jedan dan s ljudima koji za prosječnu plaću rade ovaj, iznimno težak posao.

-I ne razmišljam o tome. To je već prešlo u, ono, noramalan posao kao i svaki drugi. Mi to zavolimo, radimo i to je to-kaže nam deminer Semir Dedić.

-Prihvatiš tu odgovornost, tu opasnost.  Jednostavno dan za danom, dan za danom i meni već 20 godina tako prodje-kaže Perić.

Poddionica Medakovo – Ozimice finansirat će se iz sredstava osiguranih putem Evropske investicijske banke (EIB) te bespovratnim sredstvima Evropske unije u iznosu od 79 miliona eura koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF). Afirmativa.ba