AFIRMATIVA SA POLJOPRIVREDNICIMA U ODŽAKU-POZIVAJU VLADU FBIH NA HITAN SASTANAK

AFIRMATIVA SA POLJOPRIVREDNICIMA U ODŽAKU-POZIVAJU VLADU FBIH NA HITAN SASTANAK

Reagirajući na alarmantnu situaciju u poljoprivredi predstavnici tri federalna i više  kantonalnih udruženja poljoprivrednika i proizvodjača mlijeka danas  u Odžaku na vanrednom sastanku, pozvali resornog ministra i  federalnog premijera na hitan sastanak sa zahtjevom da se osiguraju interventna sredstva kako bi se, koliko toliko, ublažile katastrofalne posljedice u agraru.

I na području Bosanske Posavine kiša, koja pada već dva mjeseca, ostavlja nenadoknadive posljedice, prije svih na biljnu i proizvodnju strnog žita. Uz to poplave su uništile brojne zasade kako ratarskih, tako i povrtlarskih kultura.

-Štete su ogromne na terenu i neko treba djelovati na neki način. Ili da se  iznadju dodatna sredstva pa da se ljudi malo obeštete, jer, ovim tempom, ostat ćemo, na kraju, bez stočnog fonda-ističe Nedžad Bićo, Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

-Tražimo hiitan sastanak sa, ne samo našim resornim ministrom nego i premijerom i tražimo da se izdvoje znatna interventna sredstva kada su u pitanju ovakve alarmantne situacije-iznosi glavni zaključak sastanka predsjednik Udruženja proizvodjača mlijeka TK Eldin Glibanović.

Medjutim, disonantni tonovi  i nerazumjevanje izmedju pooljoprivrednika i resornih ministarstva se nastavljaju. Odluke stare, nova vlast  nastoji preinačiti.

-Prvo su nam predvidjeli sredstva za poticaj utroška sredstava koji je donesen na Vladi 900 maraka, plus nekih 200 maraka kao dodatne pomoći. Medjutim, sada vidimo  da, izmjenom Pravilnika, to hoće da skinu na sto maraka-kaže dopredsjednik seljačkog saveza FBiH Vidan Grgić.

Poljoprivednici traže i da se na nivou Vijeća ministara uvedu zaštitne mjere na uvoz žita i drugih kultura, kao i da otkupna cijena pšenice ove godine ne bi smjela biti manja od 500 maraka po toni.

-Pa, ovdje je sukob malog i velikog kapitala. Ovdje očito taj globalni kapital ima utjecaj na vlast i vlast se tako i ponaša-mišljenja je Juro Kopačević, predsjednik Udruženja poljoprivrednika „Žito“ iz Odžaka.

Informacija da bi se  iznos od 164 miliona maraka, planiranih ove godine u federalnom budžetu za poljoprivredu, krajem godine dijelom rebalansom mogao usmjeriti za pomoć poljoprivrenciima, za njih nije prihvatljiva.

-Mi ne možemo čekati kraj godine. Farmerima se mora hitno, interventno namiriti šteta koju imaju da bi se zadržala ova proizvodnja u narednih mjesec dana-ističe Admir Kahriman, Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvodjača FBiH.

Kao dokaz da je u agraru sve teže, svjedoči i podatak da je samo u TK ove godine proizvedeno sedam miliona litara mlijeka manje u odnosu na godinu prije, da je ugašeno 350 seoskih gazdinstava i oko 100 poljoprivrednih obrta. Afirmativa.ba