AFIRMATIVA SA VOLONTERIMA MFS EMMAUS NA PUNKTU U DOBOJ ISTOKU

„Afirmativa“ sa aktivistima i volonterima MFS „Emmaus“ na punktu u Doboj Istoku

GRADJANI SVAKODNEVNO DONOSE POMOĆ, BRAĆA OKIĆ BESPLATNO USTUPILI KAMION

 

MFS „Emmaus“ iz Doboj Istoka medju prvima je reagirao na veliku tragediju koja je zadesila stnovnike dijela Turske i Sirije. Uz prikupljanje pomoći, ekipe volontera su već u prvih 48 sati bile na stradalom području gdje i danas pružaju pomoć unesrećenima. Na desetak prihvatnih punktova u BiH ova organizacija prikuplja pomoć za ugroženo stanovništvo. Na glavnom prihvatnom punktu na Dujama u Doboj Istoku s aktivistima i volonterima jedan dan je provela i ekipa našeg portala.

-Danima smo ovdje da pomognemo u sortiranju i pakovanju prikupljene pomoći kako bi što prije bila upućena na stradalo područje-kaže nam aktivista „Emmausa“ Semir Nadžaković.

Desetine tona raznih potrepština čekaju da budu sortirane i spakovane za transport. Posla je puno. Volonteri marljivo rade bez prestanka. Medju njima je i studentica četvrte godine Fakulteta socijalne pedagogije  na Univerzitetu u Tuzli Emina Alihodžić.

-Mi smo na ovom dijelu gdje pokušavamo razvrstati jorgane, odjeću, vreće za spavanje kako bi se lakše upravljalo na carinskim terminalima, ali i dolje u Turskoj i Siriji prilikom same distribucije. Naši prijatelji volonteri tamo na drugom kraju sortiraju prehrambene i higijenske artikle. Ide dobro-priča nam Emina dok sa saradnicama, uprkos hladnoći u hangaru, vrijedno radi.

Koordionatori projekta nam kažu kako su završili akciju prikupljanja odjeće jer je ima dovoljno, ali da se akcija na prikupljanju ostalih potrepština nastavlja.

-Prije svega iskrena zahvala našim gradjanima koji su se zaista u velikom broju odazvali akciji. Naši volonteri su dole u stradalom području i svakodnevno smo u kontaktu. Oni će prihvatiti pomoć koju upravo sada utovaramo na kamione. Nastavljamo dalje sa prikupljanjem brašna, ulja, riže, konzervirane hrane,  tjestenine i higijenskih artikala-kaže nam koordinator projekta Adis Šečić.

Danas je u toku utovar dva velika kamiona. Jedan, onaj koji su za transport do stradalih područja besplatno „Emmausu“ ustupila braća Okić, jučer je prvi utovaren.

-kada smo vidjeli razmerte tragedije odmah smo odlučili pomoći. Brat i ja smo ovaj kamion bespaltno sutupili kako bise pomoć što prije dopremila onima koji je trebaju-kaže nam Haris Okić dok i sam pomaže pri utovaru humanitarne pomoći. Afirmativa.ba