Ambasador Italije Marco Di Ruzza u posjeti kompaniji Klas

Italijanski ambasador Marco Di Ruzza obišao je kompaniju Klas i njene proizvodne pogone u sklopu obilježavanja i komemoracije poginulom italijanu Sergiu Lani koji je izgubio život nakon povratka sa uručivanja donacije Klasu. Pored ambasadora, Klasovi počasni gosti su bili i roditelji Segia, kao i Giancarlo Rovatti koji je donirao i dovezao opremu za proizvodnju hljeba za vrijeme agresije na BiH.

„ Priča o Sergiu Lani, koji je tragično izgubio život zajedno sa druga dva volontera Fabiom Morenijem i Guidom Pulettijem 29. maja 1993. godine u Bosni i Hercegovini, u Gornjem Vakufu dok su prevozili humanitarnu pomoć, i društveni angažman Giancarla Rovattija prema ovoj zemlji, izvanredni su primjeri pokreta solidarnosti koji je nastao u Italiji, tokom ratnih godina u bivšoj Jugoslaviji, sa ciljem pomoći stanovništvu žrtvama sukoba. Oni su simbol prijateljstva između naše dvije zemlje koje odlikuju iskrena osjećanja i konkretan sadržaj. Kompanija Klas rado čuva uspomenu na ovu pomoć, koja je i danas sastavni dio njene opreme i proizvodnih linija. Zaista je bilo emotivno prisjetiti se Sergija zajedno sa njegovim roditeljima i u prisustvu gospodina Rovattija u posjeti Klasu i izražavam duboku zahvalnost direktoru Avdagiću na ovoj hvale vrijednoj inicijativi“ – istakao je italijanski ambasador Marco Di Ruzza.

Direktor kompanije Klas, Madžid Avdagić ovom prilikom iskazao je zahvalnost na svemu što je Italija u periodu 1992.-1995. godine uradila za ovu domaću kompaniju, a posebno je istakao kako sjećanje na izgubljene mlade živote nikad neće biti zaboravljeno. Gosti iz Italije imali su priliku upoznati Klasovu historiju kroz 120 godina postojanja ali i degustirati ukusna Klasova peciva i tradicionalne bosanske kolače.

„ Svaku novu generaciju kompanije Klas upoznamo sa ovom izuzetno važnom pričom koja je vezana za donaciju iz Italije i našu opremu za hljeb. Giancarlo Rovatti je tokom rata jako puno pomogao našoj pekari, ne samo u opremi već i u brašnu i drugim humanitarnim potrepštinama u tom periodu. Dok je kompanije Klas, postojat će i sjećanje na ove divne ljude koji su rizikovali svoje živote kako bi pomogli građanima Bosne i Hercegovine. Neizmjerno im hvala na tome“ – naveo je Avdagić.