AMBASADOR NR KINE U DOBOJU-RADOVI NA NOVOJ BOLNICI BIT ĆE ZAVRŠENI DO KRAJA GODINE

Ambasador NR Kine posjetio Doboj

 

             RADOVI NA NOVOJ BOLNICI BIT ĆE ZAVRŠENI DO KRAJA GODINE

Nakon što je 14. marta 2019. godine položen temeljni kamen za izgradnju nove bolnice u Doboju,  njena gradnja bi trebala biti završena do kraja godine. Izgradnja i opremanje po principu „ključ u ruke“ povjereni su kineskoj kompaniji  „China Sinopharm International Corporation“ koja je na medjunarodnom tenderu odabrana za izvodjača radova. Nova bolnica će se prostirati na 28.000 metara kvadratnih i sa   468 kreveta poboljšat će zdravstvenu zaštitu za oko 200.000 stanovnika dobojske regije.

-Pored svih ovih poteškoća koje sigurno ima „Sinopharm“ kao izvodjač radova i kompanija zadužena za ovaj projekat, vidjeli ste pokaznu sobu koja pokazuje kakav je to kvalitet radova  i kako će izgledati kompletno ova zdravstvena ustanova koja će biti jedna od najsavremenijih u regiji-kazao je dobojski gradonačelnik  Boris jerinić.

-Kvalitet rada je takakv da je svaka soba klimatizovana. Do svakog kreveta su razvedeni gasovi, kiseonik. Znači, svaki krevet praktično može biti krevet za liječenje pacijenata u smislu intenzivnog liječenja-pojašnjava zamjenik direktora dobojske bolnice „Sveti apostol Luka“  Siniša Marić.

Gradilište je danas, uz posjetu gradskoj upravi, školama i poljoprivrednom imanju u Malom Prnjavoru,  u pratnji domaćina posjetio  kineski ambasador u našoj zemlji nj.e. Đi Ping.

-Uprkos brojnim teškoćama koje se ogledaju  u pandemiji covida 19, problemima sa radnom snagom i ljudskim resursima kao i enormnom povećanju cijena gradjevinskog materijala, kineske kompanije angažirane na ovom poslu učinit će sve da posao bude završen u polaniranom roku-kazao je ambasador Ping.

Ukupna vrijednost ugovora je 88 miliona  maraka. Vlada RS će kineskom investitoru kredit otplatiti u 120 jednakih mjesečnih rata.  Rok za završetak radova je do kraja godine,  a bolnica bi u punom kapacitetu trebala biti na raspolaganju pacijentima do juna 2023.  Afirmativa.ba