AMERIČKA VLADA ŽELI PROGLASITI WAGNER ZLOČINAČKOM ORGANIZACIJOM

Američka vlada želi proglasiti rusku privatnu vojsku Wagner transnacionalnom zločinačkom organizacijom, rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby u petak.
Klasifikacija bi omogućila SAD-u i drugim državama da ograniče međunarodno poslovanje plaćeničke skupine i međunarodne mreže njezinih pristaša.

Američka vlada nametnut će konkretne sankcije protiv skupine Wagner sljedeće sedmice, rekao je Kirby. Nije govorio o detaljima sankcija.

Wagner je kriminalna organizacija odgovorna za zločine i kršenja ljudskih prava u Ukrajini i širom svijeta, rekao je Kirby te dodao da se pojavljuje sve veće rivalstvo između skupine Wagner i ruske vojske i drugih ruskih ministarstava.

Primjerice Washington vidi sve veće napetosti između Wagnera i ruskoga ministarstva odbrane, rekao je.

Sjeverna Koreja također je opskrbljivala oružjem Wagner proteklih sedmica, rekao je Kirby. Vlak koji je 18. novembra vozio iz Rusije u Sjevernu Koreju, napunila je Sjeverna Koreja i sljedeći dan se vratio u Rusiju. To je očit dokaz, dodao je. Pretpostavlja se da će biti još isporuka oružja iz Sjeverne Koreje.

Wagner pripada Jevgeniju Prigožinu, bliskom čovjeku od povjerenja ruskog predsjednika Vladimira Putina.

U Ukrajini se trenutno bori oko 50.000 vojnika u redovima privatne vojske, rekao je Kirby. Među njima je 10.000 plaćenika i 40.000 zatvorenika.

“Naši međusobni odnosi sada se mogu opisati kao ‘sukob između zločinačkih klanova'”, rekao je Prigožin u reakciji na vijesti u petak navečer.

Nedavno se hvalio da Wagner čak kupuje američko oružje unatoč sankcijama nametnutim Rusiji zbog rata u Ukrajini.

Bliskog Putinova saveznika također traži i FBI u SAD-u zbog pokušaja miješanja u predsjedničke izbore.