AMIR HURTIĆ U NSRS-ISTRAŽITE UBISTVA U SJENINI, BANJOJ LUCI I ORGIJANJE NACIONALISTA U DOBOJU

Da je došlo vrijeme da se iskreno, pošteno i otvoreno progovori  o stanju u kojem živimo svjedoči, izmedju ostalog i izlaganje poslanika u NSRS iz BH Zelenih Amira Hurtića. Iako je, po uobičajenoj matrici predsjedavajući  Skupštine Nenad Stevandić ponovo pokušao realitivizirati stvari i uporno istrajavati na liniji izjednačavanja krivnje, izlaganja poslanika Salkića, a potom i Hurtića pokazuju da je vrijeme, ukoliko se uistinu želi graditi demokratsko društvo, ponuditi odgovore ili priznati da je na djelu  otvorena i od vlasti dozvoljena, rasna, nacionalna i vjerska diskriminacija.

Hurtić je zapitao Ministra MUP-a RS zašto se, ni nakon 27 godina nije rasvijetlilo ubistvo iz klasične oružane “sačekuše” tri  i ranjavanje više povratnika u naselje Sjenina kod Doboja na Bajram 29.04.1996. Zašto nikada nije rasvijetljeno ubistvo Murata Badića na ceremoniji polaganja temeljnog kamena za ponovnu izgradnju u ratu  porušene Ferhad begove džamije u Banjoj Luci.

-Šta se poduzelo nakon orgijanja navijačke grupe  u mom rodnom Doboj u posljednjem kolu Premijer M-tel  lige BiH kada su na ulicama Doboja vrijedjana nacionalna i vjerska osjećanja Bošnjaka. Ovim su narušeni dobri medjuljudski i medjuancionalni odnosi u Doboju. Svjedoci smo i vršnjačkog nasilja koje je, kažu zvanični podaci, u porastu. Hoćemo li ukloniti uvrjedljive  murale sa javnih površina ili ćemo, kao u Srbiji to učiniti kada već bude kasno-zapitao je minsitra i  ostale u NSRS Amir Hurtić. Afirmativa.ba