OTVORENO PISMO NAŠEG ČITATELJA MINISTRU KONAKOVIĆU-ZAŠTO JE DRŽAVE BIH SVE MANJE!?

Naši ljudi, bez obzira na nacionalnost i mjesto življenja žele dostojanstven i miran život u kojem će bez straha i pritiska odgajati djecu, živjeti i stariti. Politika, na žalost, umjesto da doprinosi željama stanovnika ove zemlje, decenijama se upinje da ljudima u BiH oteža život. Stoga, svakodnevno na ulici čujemo nezadovoljstvo gradjana koje se, kao u ovom slučaju pretoči i u pisani zahtjev i pitanje nekom od političara. U ovom slučaju pitanja su upućena ministru vanjskih poslova naše zemlje Elmedinu Konakoviću. Identitet autora pisma poznat redakciji. Posmo prenosimo u cjelosti s uvjerenjem da će ministar Konaković naći vremena za odgovor.
“Moje ime je . .  iz Tesnja , pišem Vam sa najmerom kako bih dobio odgovore sa Vaše strane jer sam zabrinut kao Bošnjak za našu Državu Bosnu i Hercegovinu, njenu budućnost kao i budućnost naše djece i buducih generacija.
Ne bavim se politikom,  radim  u realnom sektoru .
Zašto baš Vama pišem?
Mislim da ste korektan čovjek i realan političar,  te Vaša vizija o našoj Državi mi se dopada!!
Pitanja:
1.Rodjen sa u Doboju živim u Tešnju.  Zašto se dozvolilo da na Rodnom listu piše državljanin Bosne i Hercegovine i Republike Srpske ? ( Republika Srpska je entitet u sastavu BiH koliko ja znam ) ?
2.Kada će Bošnjaci u RS-u entitetu dobiti pravo na svoj jezik, tradiciju i kulturu? Ovdje mislim prvenstveno na izučavanje bosanskog jezika? ( Zašto su naša djeca uskraćena da uče bosanski jezik u RS-u, ko od Bošnjaka radi na ovom pitanju? Kada nam uzmu jezik, kulturu, tradiciju uzeli su nam i državu i naše postojanje !!)
3.Ko je odgovoran što  na graničnim prijelazima  nema zastava BIH, ( npr.Gradiška – velika zastava RS mala zastava BIH ??)
4.Zašto niko ne pokrene apelaciju u Kabinetu  predsjednika RS ili na televizijama  u RS  da Brčko Distrikt nije u sastavu RS-a , na njihovim mapama Distrikt Brčko su prisvojili RS-u?? Da li  je to iko od Bošnjaka primijetio ili samo kao i do sada zatvaramo oči ??
5.Da li uopšte postoji organingram države BIH da neko nacrta uradi gdje se stoji po hijerahiji –  Drzava BiH ispod Sud , tužilaštva pa tek onda eniteti, Distrikt itd…?? Sve više entiteti dobijaju na značaju a Drzave je sve manje !!
Uradite organigram Države BiH,  pokažite svim gradjanima u BiH da mogu shvatiti da je Država iznad svega, jer našim narodima u BiH se očigledno i dalje moraju crtati neke stvari kako bi ih shvatili !!
6.Zašto nemamo policije na državnom nivou? ! Zašto se ne radi na ovom pitanju?
Entitet RS je sastavni dio BiH  i sa time se moramo pomiriti , ali mene zaustvlja u Doboju policajac RS-a a ne  države BiH.  Zar nije logično da policija bude na državnom nivou sa obilježjima BiH a ne na entitetskom nivou…??
7.Gdje nam je diplomtija , ko lobira za državu!?  Kolilo ima danas diplomata Bošnjaka (je ne znam ni jednog )!?”