AUSTRIJSKI VOJNICI BI MOGLI NAPUSTITI BIH U SLUČAJU RUSKOG VETA

Austrijski list Der Standard navodi da je ministrica odbrane Klaudia Tanner (ÖVP) planirala da povuče austrijske vojnike iz Bosne i Hercegovine …

… u slučaju da ruski predsjednik Vladimir Putin stavi veto na produženje mandata EUFOR-a.

“Međunarodni sukob sa Rusijom mogao bi imati dramatične posljedice po Austriju i vojsku u narednim sedmicama. Postoji rizik od okončanja daleko najvažnije strane misije: učešća u mirovnoj misiji EU u Bosni i Hercegovini pod nazivom Althea”, navodi Der Standard.

Austrija je uključena u misiju u BiH, koja je pod mandatom UN-a, od 2004. godine, uprkos svom neutralnom statusu. List navodi da Austrija ima najveći kontingent trupa među zemljama učesnicama, a čak je i komandovala misijom, posljednji put s general-majorom Antonom Wesselyjem.

Da bi se misija nastavila, mandat joj treba biti produžen u Vijeću sigurnosti UN-a početkom novembra. Der Standard navodi da je to do sada je to bila rutinska stvar “koja se jedva primjećivala”.

“Međutim, rat u Ukrajini i rastući sukob između Rusije i Zapada potpuno su promijenili situaciju”, dodaje se.

Ako Rusija stavi veto na produženje misije na Vijeću sigurnosti UN-a, bila bi izgubljena pravna osnova za tu misiju.

Prema informacijama do kojih su došli novinari lista Der Standard, austrijsko Ministarstvo odbrane je za ovaj slučaj već posebno planiralo izlazak iz misije.

“Neki sumnjaju da ruski predsjednik želi unijeti nove nemire i podjele u EU. To bi se lako moglo postići ciljanom destabilizacijom na Balkanu”, navodi list, te dodaje da neki vjeruju da bi Putin mogao postupiti po pozivu člana Predsjeništva BiH Milorada Dodika.