TEŠANJ: U PRVU FAZU KAPITALNIH PROJEKATA ULOŽENO OKO MILION MARAKA

Tešanj: Od 26,5 miliona budžeta, za infrastrukturne  projekte 14 miliona

           U PRVU FAZU KAPITALNIH PROJEKATA ULOŽENO OKO MILION MARAKA

Nakon provedene procedure javne nabavke u Tešnju su potpisani ugovori za realizaciju prve faze kapitalnih ulaganja za ovu godinu ukupne vrijednosti 950.000 maraka. Sredstva su osigurana iz općinskog budžeta. Rebalansirani budžet Općine Tešanj u ovoj godini iznosi 26,5 miliona maraka. Više od polovine, 14 miliona maraka,  je usmjereno za infrastrukturne  projekte.

-Već smo do sada potrošili oko pet miliona maraka u sve ove objekte, a sada smo potpisali ugovor od oko milion KM. To su projekti u gotovo svim MZ i najvećim dijelom se odnose na asfaltiranja puteva u dužini oko 6,5 kilometara-kazao je tešanjski načelnik  Suad Huskić.

Svaki novi ugovor za privredne subjekte mnogo znači. Za sada se većina uspješno bori i pozitivno posluje uprkos otežanim uvjetima poslovanja usljed značajnog povećanja cijena energenata, posebno pogonskog goriva.

-U svakom slučaju povećanje cijena naftnih derivata se odrazilo i na našu firmu kao i na investitora, ali pokušavamo da ostanemo korektni. Cijenimo Općinu Tešanj kao dobrog investitora i sa naše strane će uvijek biti korektni odnosi-kazala je  Saća Prnajvorac, direktorica firme „Dobojputevi“ iz Doboj Juga, jednog od izvodjača radova.

Gradjani kao i struka upozoravaju na čestu pojavu loše izvedenih radova i potrebu kvalitetnije kontrole.

-Naša zadaća je da ispratimo sve aktivnosti izvodjača od početka do samoga kraja, od uvodjena u posao do svega ostalog. Potrudit ćemo se da damo maksimalan doprinos i da se uključimo u sve to kako bi radovi bili izvedeni u skladu sa standardima- kazao je predstavnik Nadzornog organa  Šemso Sadiković.

Ukupna vrijednost  radova u prvoj fazi je 950.000 maraka. Uz  sredstva iz općinskog budžeta u finansiranju dijela projekata će sudjelovati i gradjani. Afirmativa.ba