AUTOPRIJEVOZNICI STUPAJU U ŠTRAJK

Za ponedjeljak prijevoznici u BiH su najavili obustavu transporta robe zbog položaja ovog sektora i stalnog rasta cijena.

Raniji protesti i upozorenja i apeli entiteskim vladama i Vijeću ministara BiH nisu rezultirali nikakvim odlukama, iz tog razloga odlučili smo da obustavimo transport.

-Dogovorili smo se da od ponedjeljka stanemo svi mi koji smo nezadovoljni cijenama goriva i načinom ophođenja države prema ovoj uslužnoj djelatnosti. Stajemo i nećemo tovariti i voziti narednih deset dana – kaže nam Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prijevoznika RS.

Ako ni u narednih deset dana ne budu donesene odluke koje od vlasti zahtijevaju prijevoznici, ali i ekonomski eksperti, privrednici, udruženja i građani, protesti će biti produžavani na po pet dana.

Tako ćemo raditi sve dok ne dođe do razgovora i ukidanja akciza na gorivo i limitiranja cijena goriva. Mi smo prije dva mjeseca imali mirnu protestnu vožnju 300 kamiona od Laktaša do Banje Luke. Otad do danas niko nas nije ni nazvao. Tražimo isti tretman kao što imaju kolege u zemljama okruženja. U Sloveniji se na svakih potrošenih 1.000 litara prijevoznicima vraća 70 eura – ističe Grbić.

Međutim, član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca FBiH i direktor kompanije „Centrotrans“ Safudin Čengić upozorava da država mora hitno reagirati.

– Imam osjećaj da se u BiH i za lijek trguje, a ne za gorivo. Svi postavljaju uvjete pod kojima će se to i to uraditi. Mislim na vlade, konkretno. Rekordni su prihodi budžeta, ljudi sve više ugroženi, a oni ne znaju kako taj novac potrošiti. Naš stav je da je neophodno da vlada hitno reagira – ističe Čengić.