PREMIJER NOVALIĆ BORAVIO U RADNOJ POSJETI OPĆINI DOBOJ ISTOK

U okviru programa podrške nerazvijenim i rubnim lokalnim zajednicama u FBiH, premijer Fadil Novalić je, u pratnji predstavnika Vlade TK i domaćina, boravio danas u radnoj posjeti Općini Doboj Istok. Razgovarano  je o konkretnim vidovima pomoći u realizaciji projekata važnih za ovu lokalnu zajednicu koji će dijelom biti finansirani iz Programa transfera nižim nivoima vlasti. U okviru  posjete premijer je posjetio Prihvatni centar „Duje“ koji, u okviru MFS „Emmaus“ sa 270 uposlenih zbrinjava blizu 450 osoba koje trebaju tudju pomoć sa područja cijele BiH.

-Još su nam draže te posjete ako se radi o ljudima koji, na neki način, mogu utjecati direktno ili indirektno da nam pomognu da usluga koju pružamo ljudima bude još bolja. Najčešće se to ogleda kroz projekte vezane uz infrastrukturu-kazao je pomoćnik direktora MFS „Emmaus“ Elmedin Škrebo.

Iako je riječ o rubnoj općini sa 11.000 stanovnika, u ovdašnjim privrednim kapacitetima zaposleno je više od 2.500 radnika. Firma za proizvodnju konfekcije i zaštitne odjeće „Benitex“ je, sa 12 uposlenih, osnovana 2009. godine. Danas upošljava više od 70 radnika.

-Najveći je možda trenutni problem poreskih olakšica, a već ulazimo u problem nedostatka radne snage s tim da se već mora krenuti u nabavku novije tehnologije i mašina da možemo zadovoljavati  tržište i ići u korak s konkurencijom-kaže vlasnik firme  Husnija Parić.

U općinskoj upravu ove godine, uz podršku Vlade FBiH,  planiraju realizaciju više infrastrukturnih projekata medju kojima je i izgradnja Multimedijalnog centra u Klokotnici.

„Zatim, započet ćemo ambulatnu u Lukavici Rijeci, ukoritavanje lokalnog vodotoka u Stanić Rijeci i evo, dio sredstava ćemo uložiti u lokalnu infrastrukturu, odnosno za rekonstrukciju lokalnih puteva-kazao je općinski načelnik  Kemal Bratić izražavajući zadovoljstvo dosadašnjim odnosom i saradnjom s Vladom FBiH.

-Po nalogu Parlemanta mi smo do sada posjetili više rubnih i nerazvijenih općina poput Drvara, Glamoča, Grahova, Tomislavgrada, Teočaka, Sapne i drugih. Ovo je loklana sredina koja obećava. Broj stanovnika i broj uposlenih su gotovo u evropskom prosjeku.  Mi smo tu da to prepoznamo budući da vrlo brzo ide Program  transfera nižim nivoima vlasti, općinama i svakako ćemo se potruditi da to bude izraženije u ovim rubnim općinama, opet kažem, po odluci Parlamenta-kazao je

Novalić koji je, ovom prilikom s općinskim načelnikom i predstavnicima boračkih udruženja položio cvijeće i proučio Fatihu na centralnom spomen – obilježju u Doboj Istoku.  Afirmativa.ba