BANJOJ LUCI POČEO PROTEST U ORGANIZACIJI SNSD-A

U Banjoj Luci u parku “Mladen Stojanović” se večeras od 18 sati održava “narodni miting za odbranu RS”, a zatim su se uputili na Trg Krajine. Organizator je SNSD, a ove demonstracije su organizirali pod nazivom “Otadžbina zove”.

Predsjednik stranke i kandidat za predsjednika RS na ovim izborima Milorad Dodik ranije je rekao da će na ovom skupu biti doneseni određeni stavovi, koji će biti smjernice za politiku u narednim godinama, dodavši da će se raditi “na jačanju subjektiviteta RS i vraćanju nadležnosti za izbore na entitetski nivo”.

Razlog protesta je i naredba Centralne izborne komisije BiH o ponovnom brojanju glasova za nivo predsjednika RS po zahtjevu opozicije RS, nakon izbora održanih 2. oktobra ove godine.

Na skupu se prvi obratio Radovan Kovačević, portparol SNSD-a i savjetnik Milorada Dodika.

“Molim vas da pozdravimo onog što ga je narod izabrao i što nikada niko neće moći promijeniti, novoizabranog predsjednika RS Milorada Dodika. Ovaj naš događaj su nazivali skupom, ali ovo je sabor koji pokazuje da ništa i niko ne postoji ko je jači od naroda i narodne volje. Današnja velika skupština naroda RS iz svog glavnog grada svima poručuje: Vratite nam Ustav BiH da ne bi morali da odemo iz nje! RS je osnovao i odbranio narod, očuvali smo ih je svih 27 godina. Nećemo antidejtonsku i antiustavnu BiH, nećemo BiH koja je po volji samo bošnjačkog naroda odbacujemo odluke Ustavnog suda BiH. Nema BiH izvan dva entiteta. Ne postoji niko jači od naroda i narodne volje”, rekao je Kovačević.

Na skupu je istaknuto da “RS ne želi u NATO”, da ne priznaju CiK i njihove naredbe, te da ne žele BiH koju kroje “bošnjački političari”.