KAKO JE DADO TOPIĆ DOBIO NAJPOPULARNIJE IME NA SVIJETU

Muzičar Dado Topić već decenijama je na sceni, a mnogi ne znaju da ovo nije njegovo pravo ime. Naime, on se zapravo zove Adolf, a jednom prilikom je otkrio i kako su se njegovi roditelji odlučili da ga baš tako nazovu.

„Najbolji prijatelj mog oca, kojeg i ja pamtim kao jednog od najboljih i najkvalitetnijih ljudi koje sam upoznao u životu, bio je Jevrejin po imenu Adolf. Po zanimanju je bio zubar, a moj otac, kojeg je Adolf u životu svojim dobrim djelima jako zadužio, davno mu je pre mog rođenja obećao da će, ako dobije sina, nazvati dijete njegovim imenom“, rekao je on svojevremeno za „Jutarnji list“.

„Bilo je to samo četiri godine po završetku Drugog svjetskog rata, dakle u vrijeme kad ime Adolf nikako nije bilo popularno. Priznajem, iako je to moje ime, s vremenom nije postalo ništa popularnije, ali 1949. nazvati sina Adolfom bilo je zaista krajnje neobično“, dodao je Dado.

„Kroz osnovnu školu sam se, što se imena tiče, još nekako i provlačio. Gadnije je postalo u srednjoj. U gimnaziji sam pustio dugu kosu, počeo da sviram i izgledam poprilično buntovnički. Profesorima se već i sam moj izgled nije sviđao, a kad su još shvatili da se zovem Adolf, bilo je kuku lele. Mnoge sam negativne ocjene dobijao, ali više od toga boljele su me primjedbe pojedinih profesora koji su mog oca povezivali sa ustašama i simpatisanjem ustaškog pokreta, govoreći da mi je vjerovatno zbog toga dao takvo ime. A prava istina je da je moj tata zapravo bio branilac tokom Drugog svjetskog rata“, zaključio je muzičar za pomenuti medij.