SAJAM ŠKOLA-ZA HILJADU UČENIKA PROGRAME PREDSTAVILO 25 FAKULTETA

U organizaciji Općine tešanj i Razvojne agencije u ovom gradu je održan Sedmi Sajam srednjih škola i fakulteta  na kojem je učešće uzelo 25 fakulteta, dvije ustanove iz oblasti posredovanja u zapošljavanju, te 16 srednjih i osnovnih škola sa preko hiljadu,  uglavnom svršenih osnovaca i srednjoškolaca, kojima je ovo jedinstvena prilika da donesu pravilnu odluku o nastavku školovanja i odabiru zanimanja.

-U planu mi je vjerovatno ekonomski fakultet, smjer menadžment. U biti nastavak moje oblasti. Nakon školovanja radni angažman ću potražiti u BiH-kaže nam učenica Ekonomske škole iz Tešnja Lejla Plančić.

-Za sada još se pronalazim. Ne znam da li ću nastaviti ovo ili upisati nešto drugo, ali definitivno nastavak školovanja. Vidjećemo još-kaže nam  Iris Martinović  učenica MSŠ “Stjepan Radić” iz Usore, smjer mehatroničar za elektrotehniku

-Smisao toga i sve to radimo da bismo mladim ljudima i njihovim porodicama, roditeljima prije svega,  olakšali donošenje što kvalitetnije odluke o izboru buduće profesije, budućeg zanimanja-pojašnjava općinski načelnik Suad Huskić.

Naša privreda se suočava s nedostatkom kvalificirane radne snage.  Stoga je, u okviru  Sajma upriličena I panel diskusija “Obrazovni sistem, tržište rada, izazovi za mlade u BiH” na kojoj su učestvovali, učenici, nastavnici, roditelji, predstavnici vlasti i institucija za posredovanje u zapošljavanju kao i poslodavci.

Mladi treba da slijede svoje srce i da rade ono što misle da će najbolje da rade. Ali, da to bude perspektivan kadar, perspektivan životni pravac. Jer u životu kada se u važnim odlukama promaši, onda su greške skupe. Zato smo tu da im pomognemo da donesu prave odluke-kaže poslodavac iz Tešnja Izudin Ahmetlić.

U okviru projekta „Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje  koji finansira Evropska unija u iznosu od četiri miliona eura, Međunarodna organizacija rada u Bosni i Hercegovini je objavila poziv za dostavu projektnih prijedloga.

Izmedju ostalog projekt podrazumijeva i podršku start- up programima  i organizaciju većeg broja treninga u skladu s iskazanim potrebama naših privrednika-ističe predstavnik TRA  Muamer Omahić.

Sporazum je potpisalo 13 kompanija i institucija sa područja Tešnja I Usore.  Afirmativa.ba