BIDEN SE OBRATIO JAVNOSTI

 

Ovo je tužan dan za sud i za našu zemlju, rekao je Joe Biden, predsjednik SAD, tokom obraćanja iz Bijele kuće da bi komentarisao odluku Vrhovnog suda koji je danas poništio presudu staru 50 godina koja je legalizovala abortus u cijeloj zemlji čime je tehnički ukinuo federalno ustavno pravo na pobačaj u Americi.

“Zdravlje i život žena u ovoj naciji su sada ugroženi”, rekao je on.

“Vjerujem da je Rou protiv Vejda bila ispravna odluka u pogledu ustavnog prava i primjene osnovnog prava na privatnost i slobodu”, dodao je Biden.

Biden je dalje okrivio bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa za odluku Vrhovnog suda SAD.

On je dodao da je presuda “ostvarenje ekstremne ideologije” i opisao je kao “tragičnu grešku” suda.

“Prema mom mišljenju, sud je uradio ono što nikada ranije nije učinjeno, izričito je oduzeo ustavno pravo koje je toliko fundamentalno za toliko Amerikanaca – dodao je Biden.

“To ne znači da je borba gotova”

Biden je dalje rekao da Kongres treba da učini da Rou protiv Vejda postane federalni zakon, ali kaže da neće imati glasove da to uradi osim ako ne budu izglasani novi predstavnici.

“Ove jeseni Ro je na glasačkom listiću, lične slobode su na glasačkom listiću, pravo na privatnost, slobodu, jednakost.”

Biden kaže da će učiniti sve što može da zaštiti prava žena, i tvrdi da će njegova administracija zaštititi pristup ženama putovanjima zbog abortusa i lijekova.

On takođe napada one koji žele da pretražuju ženske ormariće s lijekovima ili prate njihovo kretanje pomoću aplikacija.

“Političari ne mogu da se miješaju u odluke koje treba da se donose između žena i njihovog ljekara”, dodao je Biden.

Nakon što je procurio nacrt odluke i kada se pokazalo da će Vrhovni sud vjerovatno poništiti Ro protiv Vejda, Biden je izjavio da je “pravo žene na izbor fundamentalno”.

Biden je tada rekao da želi da bude jasan oko tri tačke:

Ro je zakon zemlje skoro 50 godina, a “osnovna pravičnost i stabilnost našeg zakona zahtijevaju da se on ne poništava”.

Biden je rekao da je uputio svoj Savjet za rodnu politiku i Kancelariju savjetnika Bijele kuće da pripreme opcije za odgovor. “Bićemo spremni kada bude donesena bilo kakva odluka”, rekao je on.