DOBOJ – BIH MOŽDA NEMA VELIKU NAGRADU FORMULE 1, ALI IMA SVOJ BOLID

Bosna i Hercegovina još nema svoju „Veliku nagradu Formule 1“, ali zato ima svoj bolid. Pravi „Ferrari“, model  iz 1997. Kako nikada nije dobio priliku da uživo prati jednu trku najbržeg cirkusa na svijetu, Anis Hadžikadunić iz Makljenovca kod Doboja igračku  „Ferarija“, prikupljajući dijelove uglavnom na aotootpadu,  povećao je za 43 puta. Startovanju motora i  probnoj vožnji prisustvovala je i naša ekipa.

Stariji ali i najmladji stanovnici Makljenovca pažljivo su noćima osluškivali čudne zvukove koji su dopirali iz garaže njihovog susjeda. Prve pokusne vožnje izazvale su veliki interes mještana.

-Crvene je boje i brza je. Dobra je. Izgleda kao prava Formula 1-pričaju  nam dječaci iz susjedstva.

-Pa, to je čovjek genijalac. Svaka čast. Primjer u selu. Taj radi i dan i noć. Radio je on još sličnih inovacija-priča nam Anisov susjed  Asim Aličić.

Podrška porodice nije izostala. Ipak, ono od čega se živi je na prvom mjestu. Valja zaraditi i kući donijeti platu, a popodne stići pokositi i okopati. Noć je bila jedino vrijeme kada se Anis mogao posvetiti svom neobičnom hobiju.

-On je napravio od jedne igračkice. To mu je bilo maketa. I po tome je napravio. Ponosna sam. Baš sam ponosna-priča nam Anisova majka Anisa Hadžikadunić.

-Napravljena je po maketi malog automobila povećanog 43 puta. Riječ je o bolidu  „Ferrari“ iz 97. godine. Dijelovi su, sve je traženo od otpada pa nadalje. Sve je radjeno po noći. Motor je 1,6 turbo dizel, 70 konjskih snaga i njena težina je 400 kilograma. Što znači da ona, s tim motorom, leti-priča nam Anis dok, uz veliki interes susjeda, startuje bolid.

Uz dijelove s autooptada, specijalna „Ferrarijeva“ uniforma slučajno je pronadjena i, za par maraka, kupljena u prodavnici polovne robe u Doboju.

-Davno nekada uvijek sam imao želju da učestvujem kad su utrke. Nisam imao priliku. Relativno je skupo, puno daleko i onda sam odlučio sam da napravim nešto što se zove bolid. I uspio sam-radosno nam priča Anis.

-Sad je ostalo da se uradi zavšni dio, da se polikarbonat po njoj polijepi. Poliester, gdje i šta treba da se naprave njene obline i da bude to, to. Da bude spremna za put-kaže naš inovator.

Uz avion posvećen sjećanju na Covid pandemiju, bolid nije prvi, ali ni posljednji Anisov projekt.

-Uradio sam univerzalnu prikolica, jedan grajfer, kran… Poslije toga dolazi formula, pa ide bager JCB 4CX. To je, ako Bog da sada iduće. To će biti bager potpuno nalik originalu, ali finkcionalan i spreman za rad-kaže nam Anis Hadžikadunić.

Uz malo novca Anisove inovacije bi se mogle atestirati, a time dobiti i komercijanu upotrebu. Do tada Anis dašak  „Velike nagrade formule 1“ velikodušno  donosi u Doboj i BiH. Afirmativa.ba