BIH JE NA IVICI RATA-OZREN NE SMIJE PASTI!

BIH JE NA IVICI RATA-OZREN NE SMIJE PASTI!

Bosna i Hercegovina je u ratu! Vijest su, bez imalo ustezanja, objavili ekološki aktivisti u našoj zemlji. Ko je ovoga puta neprijatelj  protiv kojega svi   narodi u BiH, ne jedni protiv drugih, nego  zajedno moraju  ustati donosimo u ekskluzivnoj priči.

Smrtonosni krug oko BiH se sužava. Sprega sumnjivog kapitala i korumpirane vlasti u BiH, upozorili su ekološki aktivisti na press konferenciji u Doboju, rezultira planskim uništavanjem  prirode zarad profita.

“Vareš je pao, Kakanj se bori…”

-Nije samo Ozren u pitanju. U pitanju je kompletna BiH. Ovo je otvoren napad na naše prirodno naslijedje. Ako nešto ne poduzmemo ovdje ćemo gledati sablasne prizore poput onih u Africi-upozorio je predsjednik Skupštine UG „Čuvari Ozrena i regije“ Goran Božić.

-I kod nas je sada napadnuto i Šipovo, Jezero je na tromedji, dole je Jajce i dalje, zagadjenjem vodotoka Plive i Vrbasa sve do Banjaluke, kojoj prijeti da ostane bez pitke vode. Stanje je više nego ozbiljno. Vlast je pristala na tu neku čudnu igru i ko god progovori bude kažnjen. Ja sam, samo zato što sam digla glas za zaštitu prirode, kažnjena sa 4.000 maraka. Žele da nas ušutkaju-ističe  Amela Ahmičković, predsjednica UG „Dolina rijeke Plive“ iz Jezera.

Šupuković i Božić-Vlast u sprezi sa sumnjivim investitorima!

-Pogledajte kartu BiH. Pažljivo pogledajte! Te firme, kojih je na desetine, a čiji je vlasnik Miloš Bošnjaković, u saradnji s vlastima, napadaju prirodu BiH strateški. Pa je, nakon Vareša, koji je potpuno pao, te napada na Ozren, Šipovo, Jezero pod koncesiju dat i rubni dio prema Olovu i prema Zavidovićima. Dakle ugrožena je i Krivaja. Riječ je o teškim metalima od čega se ničim ne možemo odbraniti-dodaje predsjednica NGG „Park prirode Trstionica i Boriva“ Kakanj,  Hajrija Čobo.

BiH ima tek tri posto zaštićenih prirodnih područja. Evropski prosjek je deset puta veći. Ne bez razloga. Pojašnjava Davor Šupuković, koordinator Mreže za zaštitu prirode u BiH.

-Nema sumnje da se suočavamo sa jednim  smišljenim planom gdje se namjerno ne žele vrijedna prirodna područja zaštititi nego dati u koncesije da se jednokratno popune budžeti od kojih će se  finansirati vlast. Dakle, narod od toga nema ništa! U strateškim dokumentima Vlade RS Ozren je park prirode, a pretvara se u rudnik!?-pita se Šupuković.

-Stručnu javnu rapspravu su odradila dva uposlenika Geološkog zavoda RS  koji su, u stvari, dioničari „Lykosa“  sa po 315.000 dionica. To je direktan sukob interesa-upozorava Goran Božić.

Ahmičković-Planski nas okupiraju

BH vlast, uz obavezu da bude servis sumnjivim ino-investitorima ima i zadatak narode u BiH držati zavadjenima i odvlačiti im pažnju od stvarne opasnosti, upozoravaju ekolozi.

-Osnivač „Adriatic Balkan Metalsa“ je Miloš Bošnjaković. U RS ta kompanija  se zove „Lykos Balkan Metals“. Još ih je nekoliko u vlasništvu Bošnjakovića u Varešu koji se predao, i desetak u Bijeljini-ističe Hajrija Čobo.

Ovi sumnjivi investitori, putem plaćenih medija, prije svih nekih neodgovornih ili slabo obaviještenih portala, plasiraju priču o  uspješnosti svog posla i milionskom profitu i novim radnim mjestima u Varešu i drugim mjestima. U stvari, radi se o zavaravanju javnosti, ističu ekolozi.

Čobo-Ovo je rat!

-Apelujem, narode probudite se! Veći problem od ovoga nije se desio u BiH i toga moramo svi biti svjesni. Ovdje se ne radi o stranačkoj, vjerskoj ili nacionalnoj pripadnosti. Ovo je iznad toga. Ugroženi smo svi i samo se zajedno možemo oduprijeti-poručio je Božić.

-Šta vam želimo reći gradjani BiH? Želimo vam reći da je ovo rat. Ovo je rat! Ozren ne smije pasti. Ozren ako padne, pala je cijela BiH. To da vam bude jasno. BiH će biti evropski rudnik. I to je plan-ističe Hajrija Čobo.

Nacionalna retorika, očito dugo neće držati vodu. Vlast u BiH će se morati odlučiti-hoće li biti uz narod, koji je bira, ili protiv njega. Afirmativa.ba