BILL GATES POKLANJA BOGASTVO I ODLAZI S LISTE NAJBOGATIJIH LJUDI

Bill Gates prebacuje 20 milijardi dolara svog bogatstva u Fondaciju Bill i Melinde Gates, koja povećava svoju potrošnju suočena s globalnim izazovima, uključujući pandemiju i rat u Ukrajini.

Fondacija, jedna od najvećih svjetskih, planira povećati svoje isplate za 50 posto u odnosu na nivo prije pandemije, s gotovo 6 milijardi na 9 milijardi dolara svake godine do 2026.

Fondacija je prvenstveno usmjerena na dobrotvorna davanja usmjerena na poboljšanje globalnog zdravlja, ravnopravnost spolova i obrazovanje, među ostalim pitanjima.

Suosnivač Microsofta i njegova bivša supruga, Melinda French Gates, obećali su donirati veliku većinu svog bogatstva fonaciji koju su zajedno osnovali prije 20 godina, kao i drugim filantropskim projektima.

Par je najavio razvod u maju 2021., rekavši da će raditi zajedno kao supredsjedatelji u dvogodišnjem probnom roku.

S procijenjenim bogatstvom od oko 114 milijardi dolara, Bill Gates trenutno je četvrta najbogatija osoba na svijetu, prema Bloombergovom indeksu milijardera, a većina njegovog bogatstva povezana je s dionicama Microsofta.

– Pomaknut ću se prema dolje i na kraju otići s popisa najbogatijih ljudi na svijetu – napisao je Gates u srijedu na blogu.

– Imam obavezu vratiti svoje resurse društvu na načine koji imaju najveći uticaj na poboljšanje života. Nadam se da će i drugi koji su na položajima velikog bogatstva i privilegija iskoračiti u ovom trenutku – rekao je Gates.