BOSANSKO-KINESKO PRIJATELJSTVO-REALIZIRAN PRVI PROJEKT PAMETNE POLJOPRIVREDE

U prisustvu predstavnika Udruženja „Bosansko-kineski prijateljstvo“, Ambasade Kine u BiH i
Grada Doboja, na PG „Starčević“ u Malom Prnjavoru ozvaničen je završetak projekta pametne poljoprivrede u koji su nevladine organizacije iz Kine, uz podršku Ambasade ove zemlje u BiH investirali oko 150.000 dolara. Ovo je prvi projekt u BiH koji kombinuje recikularni akvakulturni sistem (RAS) i proizvodnju voća i povrća u savremenim plastenicima. Riječ je o kombinaciji uzgoja ribe i korištenja nus produkata ove proizvodnju u plasteničkom uzgoju voća i povrća.

Mali Prnjavor: Pionirski projekt

– Riječ je o pionirskom projektu koji će, ukoliko se pokaže uspješnim, biti primijenjen i u FBiH i u Brčko distriktu, dakle, u svim sredinama koje pokažu interes-kazao je Faruk Borić iz Udruženja „Bosansko-kinesko prijateljstvo“.

-Projekt je zaista poseban jer kombinuje uzgoj ribe u zatvorenom i proizvodnju voća i povrća. Smisao je, dakle da izmet koji proizvodi riba šaran, koristimo u uzgoju povrća. U sklopu projekta su izgradjena dva plastenika po 500 kvadrata sa kompjuterima i savremenom pratećom opremom. Očekujemo da godišnje, na ovaj način, proizvedemo pet tona ribe i oko deset do 15  tona voća i povrća-kazao je vlasnik PG Jugoslav Stračević.

Činu su prisustvovali i zamjenik gradonačelnika Doboja Slavko Kovačević i zamjenik ambasadora NR Kine u BiH Miao Dake. Afirmativa.ba