BOŠNJAČKE NVO-„UDARI NA DRŽAVU NISU NIŠTA NOVO, POBIJEDIT ĆE BiH!“

Savez bošnjačkih nevladinih organizacija

 

                     „UDARI NA DRŽAVU NISU NIŠTA NOVO, POBIJEDIT ĆE BiH!“

 

Kako se oduprijeti sve jačim udarima na BiH koji, potaknuti kroz velikodržavne projekte  iz susjedstva, sve intenzivnije razjedaju monolitnost, multietničnost i funkcionalnost  bh. društva? Kako se bh. patrioti mogu izboriti s kontinuiranim udarima na državotvornost i institucije BiH. Odgovor je na zajedničkom sastanku potražilo tridesetak nevladinih organizacija ujedinjenih kroz Savez bošnjačkih nevladinih organizacija  koji uspješno egzistira već desetak godina.

Udari na suverenost i multietničnost BiH su, prije sve usmjereni ka Bošnjacima koji se, kao najbrojniji, a time i najodgovorniji  za cjelovitost i funkcionalnost BiH, nastoje svim sredstvima diskreditovati, smatraju u Savezu.

Hajdarević: Kontinuiran udar na državu

-Negiraju nam jezik, negiraju nam naciju, negiraju nas. Zovu nas vjerskom skupinom muslimane, ali evo, preživjeli smo  gora vremena, nadamo se, ako Bog da, i ovo ćemo preživjeti-ističe Merzudin Hajdarević, nevladin aktivista iz Zvornika.

Napadi na državnost BiH su kontinuirani i nisu novi  i usmjereni  su prema svakom bh. patrioti bez obzira na političku i vjersku pripadnost.

Bašić; NVO kao korektiv

-Svakako. Nisu samo Bošnjaci na udari nego i svi Bosanaca koji vole ovu državu, a udari da li na  jezik, da li na državu, da li na suverenost, dal i na vjeru. Toga će uvijek biti. Mi se trebamo posložiti i adekvatno odgovoriti-dodaje Nisad Drndić, predsjednik OKC u Gradačcu.

Stoga iz Saveza upozoravaju da  udari iz nacionalističkih centara izvan BiH traže saveznike unutar zemlje s ciljem razbijanja jedinstva zemlje i njenu funcionalnost kao  pravne države.

-U naprednim društvima nevladin sektor je korektiv vladinom sektoru i nevladin sektor stiže tamo gdje ne može stići vladin sektor. Mislim da mi možemo biti od velike pomoći vladinom sektoru-poručio je član Vijeća saveza bošnjačkih nevladinih organizacija   Esmir Bašić.

Iz Saveza poručuju kako će i u budućnost nuditi rješenja i biti podrška insitucijama vlasti s ciljem osiguravanja jednakih prava za sve gradjane ove zemlje bez obzira kako se zvali i u kojem dijelu BiH živjeli. Afirmativa.ba