BRAŠNO OD KUKACA NA POLICAMA I U HRTVATSKOJ

U posljednje vrijeme zanimanje javnosti privuklo je nedavno odobrenje Europske komisije o mogućnosti prodaje brašna od kukaca i u hrvatskim trgovinama. Jedna je tvrtka s dalekog istoka zatražila od Europske komisije odobrenje da taj svoj, za naše podneblje neobičan proizvod, prodaje i na starom kontinentu. I odobreno joj je. Tako se brašno od kukaca može kupiti i u Hrvatskoj.

Kućni šturci, kukci su od kojih se radi brašno puno proteina i koje se može upotrebljavati u proizvodnji kruha, tjestenine, grickalica, pa čak i slastica. Neki hrvatski građani kojima je u opisu posla da putuju svijetom i hrane se nama neobičnim jelima, o brašnu od kukaca imaju samo riječi hvale, piše HRT.

Različitim vrstama kukaca u prehrani već se dugo koriste Južna Amerika, Azija, Afrika, Oceanija. Brašno od kućnog zrikavca ili šturka na europskom je tržištu mjesec dana, nakon što ga je odobrila Europska komisija.

Sada se protiv brašna od kukaca mogu boriti jedino ratari na poljima, proizvodeći i dalje dovoljne količine pšenice za hrvatske potrebe