PU DOBOJ- „BEZBJEDNOST DJECE U DIGITALNOM SVIJETU“

Iz Policijske uprave Doboj

 

                 „BEZBJEDNOST DJECE U DIGITALNOM SVIJETU“

U okviru preventivnih aktivnosti  s ciljem skretanja pažnje, prvenstveno mladima, na opasnosti koje predstavlja nepravilno korištenje interneta, pripadnici Odjela za visokotehnološki kriminalitet PU Doboj su za učenike prvih razreda dobojske gimnazije upriličili edukaciju pod nazivom „Bezbjednost djece u digitalnom svijetu“. Veliki broj mladih svakodnevno se susreće s izazovima i opasnostima pri nepravilnom korištenju interneta kako u komunikaciji na društvenim mrežama, tako i na platformama za on-line trgovinu.

-Ima mnogo prevara tako da mislim da, ako se naručuje preko interneta, ako su to stranice koje dostavljaju robu, mislim da je najbolje da se plati pri preuzimanju ili nešto tome slično-kaže učenica dobojske gimnazije „Jovan Dučić“  Anastasija Marić.

-Srednjoškolski uzrast zna često da zloupotrijebi društvene platforme koje se ogledaju u tome da snimaju vršnjake u razredu ili profesore tokom časa, a zatim iste objavljuju na društvenim mrežama-pojašnjava  Ozrenko Đurić, inspektor za visokotehnološki kriminalitet u PU Doboj.

Poučeni nedavnim dogadjajima, kada je usljed zloupotrebe interneta mladić iz Laktaša pribjegao suicidu, u dobojskoj gimnaziji su odlučili dosljedno primijeniti postojeći Pravilnik koji učenicima tokom časa ne dozvoljava upotrebu mobilnog telefona. Uslijedila je, ističu u Upravi škole, neočekivana reakcija dijela roditelja.

-Dobili smo brojne porimjedbe u smislu  da je to 21. vijek, da mi nemamo pravo to da radimo, da šta ima veze ako slikaju profesoricu i takve neke situacije gdje sam stvarno bila zgrožena. Oni su to uputili i obmudsmanu koji je bio, isto tako, zgrožen da roditelji reaguju na takav način umjesto da nas, kao školu, podrže-kaže direktorica dobojske Gimnazije Svjetlana Telebak.

Uz sancionisanje u školi, maloljetnici mogu biti kažnjeni i na osnovu zakona koji uredjuju ovu oblast.

-Može se ogledati u prekršaju kao i u krivičnom djelu. Neovlašteno fotografisanje je jedno od krivičnih djela koje je naš Krivični zakon propisao za navedena djela-zaključuje Ozrenko Đurić.

Aktivnosti u okviru projekta „Bezbjednost djece u digitalnom svijetu“, imajući u vidu važnost, se nastavljaju. Afirmativa.ba