BURNO U ZDK: FORMIRA SE NOVA SKUPŠTINSKA VEĆINA

Javnost je svjedok previranja u skupštinskoj većini u Zeničko-dobojskom kantonu, nakon što je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice i predsjednik BHI KF, optužio SDP da želi da ga sruši u Zenici.

– Ovo radi SDP, da vam to kažem, to radi SDP, ruše vladu u Zeničko-dobojskom kantonu. Ustvari, žele srušiti mene, jer ne mogu progutati da ja imam bolju poziciju u ovom gradu od njih. Ne čitav SDP, zna se ko, optužio je Kasumović i obećao da će se uskoro obratiti na pres konferenciji i iznijeti u javnost nove detalje u vezi pomenute teme.

Potom je u javnosti odjeknula i informacija da je Ivo Tadić, delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH i zastupnik u Skupštini ZDK, napustio HDZ BiH. Tadić je iznio i razloge svog napuštanja HDZ.

– Nažalost, stranku vodi manja interesna grupacija na čelu s Matom Zovkom koji su u prvi plan stavili svoje osobne interese i oko sebe okupili podobne i poslušne. Nažalost, ovakvom stanju je doprinio i vrh stranke koji je raspuštanjem Županijskog odbora ZE-DO županije omogućio dominaciju i majorizaciju općinske organizacije Žepče nad ostalih sedam općinskih organizacija stranke. S političkih dužnosti su smijenjeni načelnici općine Vareš i Usora, bivši zastupnici i ministri, visoki stranački dužnosnici te drugi ugledni i uspješni poslovni ljudi, pojasnio je Tadić u svom pismu javnosti.

Sve je ovo kulminacija previranja u sadašnjoj nestabilnoj većini u Skupštini ZDK. Prema nepotvrđemom informacija, pokušava se doći do formiranja nove skupštinske većine.

Navodno prema riječima izvora koji je upućen u dešavanja u ZDK, puno je kombinacija, ništa još nije sigurno. Navodno se pokušava okupiti nova većina bez Stranke demokratske akcije i BHI KF. Također i SDA pokušava da okupi novu većinu, ali iako imaju 11 delegata nemaju dovoljan broj ruku da preuzmu inicijativu.

Navodno, čelni ljudi lokalnog SDP-a pokušavaju da preuzmu premijersku fotelju, koja sada pripada BHI KF i povećaju svoj broj ministarstava u Vladi ZDK, u susret lokalnim izborima.

 

 

D.A.

 

(Viesti.ba)