DAN OŠ NOVI ŠEHER-JEDINA ISTINSKI MULTIETNIČNA ŠKOLA U BiH

DAN OŠ NOVI ŠEHER-JEDINA ISTINSKI MULTIETNIČNA ŠKOLA U BiH

U prisustvu učenika, nastavnika i brojnih gostiju bogatim programom obilježen je Dan OŠ „Novi Šeher“ u istoimenom naselju kod Maglaja. Ova škola, koju, sa područnim odjeljenjima u Čobama i Kopicama, u 21 odjeljenju pohadja 375 učenika, po mnogo čemu je posebna u našoj zemlji. Dok širom BiH još postoji otvorena nacionalna segregacija kroz nakaradni i anticivilizacijski projekt zvan  „dvije škole pod jednim krovom“ u ovoj školi  se nastava izvodi na bosanskom, hrvatskom i srpskom jeziku, a zastupljene su sve tri vjeronauke.

Kako bi pokazali istinsko demokratsko opredjeljenje ovdje su za dan škole odabrali 2. april, Medjunarodni dan književnosti. Obilježavanje je ove godine, zbog vjerskih praznika, pomjereno na kraj mjeseca. U ovoj školi su ponosni na činjenicu da su, uprkos pritiscima i iskušenjima, i dalje istinski multietnična osnovna škola.

-Odvija se, dakle nastava odvija po hrvatskom planu i programu, bosanskom, kao i srpskom planu i programu. Zapravo, mi ovdje funkcionišemo kao jedna prava složna porodica-kaže nam uposlenica škole Maida Avdić.

Uz podršku vlada ZDK i FBIH, kao i UNDP-a i „Caritasa“ i drugih donatora i prijatelja ovdje su realizirali brojne vrijedne projekte poput izgradnje nove sportske dvorane sa 450 mjesta vrijedne 1,5 miliona maraka. Svi školski objekti su obuhvaćeni programom eneregetske efikasnosti.

-Za dva objekta matične škole je uloženo oko 600.000 maraka.  Takodje sportska dvorana, jedna od najsavremenijih u BiH. Kada je u pitanju područna škola Čobe-Kopice tu smo, uz pomoć Ministrarstva i švicarskog „Caritasa“  utoplili školu, realizirali energetsku efikasnost, i tu su ugradjene toplotne pumpe-kaže nam direktor škole  Zijad Meškić.

Maloj školskoj svečanosti  prisustvovali su i doprinos dali i učenici završnih razreda koji ovih dana biraju svoj životni poziv.

-Planirala sam upisati medicinsku školu. To je nešto što me najviše zanima i želim time da se bavim-kaže nam Lamija Latifović koja je sa Emom Mujkić uspješno obavila posao voditelja programa.

Učenici su priredili bogat kulturno-zabavni program, a bila je ovo prilika da se uruče zahvalnice i priznanja prijateljima škole, ali i najsupšješnijim ulčenicima i nastavnicima. Afirmativa.ba