SEZONA JAGODA JE POČELA, NEKOLIKO RAZLOGA ZAŠTO IH JE DOBRO KONZUMIRATI

Otprilike sedam svježih jagoda računa se pod jednu od pet preporučenih dnevnih porcija voća, a osim što su sočne, imaju i brojne dobrobiti za zdravlje.

Za zdravlje srca preporučuju se jagode, uključujući prevenciju upalnih stanja, regulišu nivo šećera u krvi mog pomoći osobama s dijabetesom tipa 2.

Istraživanja ukazuju na to da jagode mogu spriječiti određene vrste raka zahvaljujući kombinaciji polifenola koji su u studijama na životinjama pokazali da zaustavljaju rast stanica raka. No za učinke na ljudima potrebna su dodatna istraživanja.

Iako većina nas bez problema može uživati u jagodama, one su i vrlo čest alergen, osobito kod male djece. Ako ste alergični na pelud breze ili jabuke, veća je vjerojatnost da ćete razviti sekundarnu alergiju na jagode. Jagode, zajedno s voćem, uključujući jabuke, breskve, avokado i borovnice, sadrže prirodne kemikalije koje se nazivaju salicilati. Neki su ljudi osjetljivi na te spojeve i mogu doživjeti alergijsku reakciju uključujući osip na koži i oticanje. Jagode također sadrže goitrogene, spojeve koji mogu ometati rad štitnjače, pa bi oni s problemom štitnjače trebali minimalizirati njihov unos.