DANAS ZABRANA PUŠENJA U ZATVORENIM JAVNIM MJESTIMA

U Federaciji Bosne i Hercegovine danas počinje primjena Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje.

Zakon je stupio na snagu u maju prošle godine s početkom primjene godinu dana od stupanja na snagu, s tim da će se kazne početi naplaćivati 12 mjeseci nakon početka primjene.

U skladu sa zakonom, pušenje se zabranjuje u svim zatvorenim javnim prostorima, mjestima rada i u javnom prevozu. Također se zabranjuje upotreba duhanskih proizvoda za pušenje u privatnim sredstvima prevoza u kojim se nalaze maloljetne osobe, a čiji će nadzor vršiti policijski službenici.

Zakonom su propisane i kaznene odredbe, u zavisnosti od počinjenog prekršaja, a kreću se u rasponu od 2.000 KM do 5.000 KM za pravna lica, od 300 KM do 1.000 KM za odgovorna lica te od 500 KM do 1.500 KM za vlasnike i korisnike prostora, odnosno mjesta u kojem je pušenje zabranjeno, dok je kazna za fizička lica 100 KM. Ipak, kažnjavanje će početi tek godinu kasnije.

Zakon predviđa da vlasnici ugostiteljskih objekata (restorana, kafića i slično) na vidnim mjestima istaknu znak “zabranjeno pušenje”, a u objektu ne smiju biti istaknute pepeljare i druge posude za odlaganje pepela.

Pušenje će biti dozvoljeno u posebnim, za pušače određenim prostorima za smještaj gostiju, u skladu s propisima o ugostiteljskoj djelatnosti, o čemu u takvim prostorima mora biti istaknuta oznaka o dozvoli pušenja. U objektu u kojemu se isključivo poslužuje piće, vlasnik odnosno korisnik objekta može prostor za posluživanje odrediti pušačkim prostorom, o čemu u tom prostoru mora biti istaknuta oznaka o dozvoli pušenja.

U praksi to znači da će ugostitelj tokom perioda prilagodbe moći upozoriti gosta o zabrani pušenja i eventualno odbiti da ga usluži, ukoliko gost bude insistirao na cigareti u unutrašnjosti objekta.